Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Kár érte lakásást, de nem fizet a biztosító? Ezt tegye!

2018. január 29. 18:07 - dr. Kovács Norbert

A biztosítási társaságok – hasonlóan a közműszolgáltatókhoz – meglehetősen pontosan és szigorú fizetési határidőkkel kérik be az esedékes havidíjakat. A számlák óramű pontossággal érkeznek, saját, jól felfogott érdekünk, hogy biztosításunk mindig rendben és fizetve legyen. Számos olyan esetről hallani, hogy a lelkiismeretesen fizető ügyfelek viszont hosszú várakozásra kényszerülnek, amikor kár éri őket és igényelnék a – gyakran életmentő – kifizetést a biztosító társaságtól. Cikkemben néhány praktikus, gyors javaslatot adok, hogy szerződéskötésnél mire figyeljünk, miként érvényesíthetjük jogainkat, ha a biztosító indokolatlanul hosszasan várakoztat minket a kifizetéssel, vagy esetleg elutasítja a kifizetési kérelmet.

broken-window.jpg

1. Ellenőrizzük a szerződés tartalmát – menjünk elébe! 

Az egyik első és legfontosabb lépés, hogy nézzük át figyelmesen a biztosítási szerződés tartalmát. Meg kell vizsgálnunk, hogy a megkötendő egyedi szerződés milyen káreseményeket fed le, azaz pontosan milyen események minősülnek biztosítási eseménynek. Elképzelhető, hogy a szerződésünk hatálya kiterjed a viharkárra, viszont a betörésekre nem.

Legalább ilyen fontos tudatosan figyelni a biztosított vagyontárgyak körére. Társasházban lakó ügyfeleim figyelmét nem egy esetben kellett felhívnom arra, hogy tájékozódjanak: a ház rendelkezik-e biztosítással és pontosan mire. Felesleges ugyanis pl. a közös tulajdonban lévő falakra (ingatlan) is biztosítást kötnünk, ha arra a ház biztosítása is kiterjed. Ilyen esetben elegendő csak ingóság-, valamint felelősségbiztosítást kötni.

Ugyanilyen fontos az alul, illetve a felülbiztosítottság kérdésköre: nem szerencsés, ha pl. az ingóságainkat értékükhöz képest magasabb összegre biztosítjuk (felesleges pénzkidobás), ugyanakkor az sem, ha ez alatt, hiszen ha bekövetkezik a baj, nem fog a biztosítói térítés elegendő fedezetet nyújtani.

 

2. Legyenek bizonyítékaink

Gyakran megesik, hogy a biztosító társaság megfelelő bizonyítékok hiányában utasítja el a kérelmet. Emiatt is rendkívül fontos, hogy rögtön a kár bekövetkeztével jó minőségű, fotókat és/vagy videókat készítsünk a káresetről. A fotóknak bizonyítania kell a káresemény tényét, valamint a javításokhoz szükséges reális összeg megbecslésére is alkalmasnak kell lenniük. Fontos az is, hogy még véletlenül se kezdjük el a kár kijavítását és a helyreállítási munkákat, amíg a biztosító társaság hivatalos kárszakértője még nem jött ki a helyszínre. Amennyiben a kárszakértő pl. már újra vakolt és festett falakat lát, a kár tényét nem feltétlenül fogja bizonyítottnak minősíteni és így eleshetünk a kívánt kártérítéstől.

 

3. Ne féljünk felszólítást írni! 

Ha az összes fenti lépést megtettük, de még mindig nem történt érdemi lépés a biztosító részéről, ne habozzunk, írjunk hivatalos felszólító levelet. A levélben tételesen soroljuk fel a kiadásokat, esetleg a javításra bekért árajánlatokat is csatolhatjuk a levelünkhöz. A felsorolt és csatolt bizonyítékok, fotók, vonatkozó szerződéscikkelyek és konkrét adatok kíséretében szólítsuk fel a biztosító társaságot az összeg kifizetésére!

 

     + Ügyvédi tipp 

Sokakat elrettent és passzivitásban tart egy népszerű biztosító társaság mérete. Egyszerű “kisemberként” hajlamosak vagyunk úgy érezni: semmi esélyünk egy ilyen mamutcéggel szemben. Ha a fenti lépések egyike sem hozta meg a kívánt eredményt, forduljunk egy, a biztosítási ügyekben jártas ügyvédhez. S ne feledjük: a bíróság előtt egy nagy cég is azonos pozícióban van a biztosítottal; a törvények rendelkezései, valamint a megkötött szerződés tartalma a biztosítót is ugyan úgy köti, mint egy magánszemélyt.

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja).

 

komment
süti beállítások módosítása