Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Megtilthatja-e a társasház az Airbnb tevékenységet az egyes lakástulajdonosok számára?

2016. november 17. 16:18 - dr. Kovács Norbert

Valóban lehet blokkolni az airbnb-zés gazdasági tevékenységét? Egyáltalán mi vezeti arra a társasházak határozatképes közgyűléseit, hogy megtiltsák a funkcióváltást a lakáshasználatban?

 A helyzet az, hogy bár nagy divat lett a lakások rövid távú, turisztikai célú hasznosítása, a társasházak a kezdetektől fogva megpróbálták megakadályozni ezt. Általában olyan házakban sikeres a tiltás, ahonnan a lakók többsége nem akar elköltözni. Őket az sem érinti hátrányosan, hogy a befektetők számára többé nem lesznek vonzóak az adott lakások, mivel értékük a tiltás folytán jelentősen csökken.45840645_l.jpg

Az egyébként teljesen legális szálláshelyi vendéglátás új korszakba lépett, hiszen a szomszédság törvény által feljogosított, erőteljes fellépése miatt már nehezebb, vagy egyenesen lehetetlen kiadni szálláshelyeket turistáknak az Airbnb közösségi közvetítő oldalon keresztül.

A korlátozás elsődleges előnye a ház nyugalma, a lakók zavartalan lakhatása.

Kezdetben még meg lehet próbálni szóban elsimítani a konfliktusokat, azonban, ha már megvan a tiltó határozat, hiába minden engedély, amit a lakás rövid távú kiadása céljából a hivataloknál beszereztünk.

Mégsem kell ölbe tett kézzel ülnie annak, aki már súlyos összegeket fektetett bele abba, hogy kicsinosítsa az ingatlanát azért, hogy közösségi szállásmegosztással keressen némi pénzt.

Egy ügyvéd által elkészített keresetlevél birtokában ugyanis elmehet a bíróságra, ahol meg tudja támadni a társasház határozatát. Az indoklás: sérültek a Társasházi törvényben szereplő kisebbségi jogok. Remek kiskapuként szolgálhat az is, ha a társasház elmulasztotta bevezetni a tiltást a Szervezeti és Működési Szabályzatba (SZMSZ). Ekkor szinte biztos, hogy a kisvállalkozó javára dönt majd a bíróság.

Itt érdemes megjegyezni, hogy egy jogszabály sem jogosítja fel a tulajdonosi jogközösséget arra, hogy az SzMSz-ben szereplő lakáshasználati korlátozások, vagy tilalmak megsértésének esetén pénzbírsággal sújtsa az adott előírást megszegő tulajdonostársat.

Mielőtt belevágna az airbnb-zésbe, érdemes átolvasni az SzMSz egyes, a külön tulajdonban lévő lakás használatának és hasznosításának szabályairól. Fontos tudni, hogy ezek a szabályok nem ütközhetnek a Tht. rendelkezéseivel (a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 17. § (1) bekezdés a) pontja), attól szigorúbbak pedig pláne nem lehetnek.

Ha hasonló cipőben jár, azaz a társasház megpróbálja megakadályozni, hogy elkezdje, avagy folytassa áldásos airbnb-s tevékenységét, keressen fel, és megpróbálok segíteni. Kezdve attól, hogy tudom, hogyan kell kinéznie egy szabályos közgyűlési meghívónak, vagy hogy mi a módja egy közgyűlés megtartásának, azt is rögtön átlátom, ha a társasház nem teljesítette a szigorítás átvezetésének feltételeit.

Maradok tisztelettel, Dr. Kovács Norbert ügyvéd

komment
süti beállítások módosítása