Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

A termőföld adásvétellel kapcsolatos változásokról

2022. február 17. 17:07 - dr. Kovács Norbert

2022. január 1-étől változott a földekre vonatkozó adásvételi szerződések jóváhagyásának folyamata. A változásoknak köszönhetően értékes időt spórolhatunk, hiszen ezentúl már a kifüggesztés (60 nap) előtt kiderül, hogy a szerződésünk alkalmas-e földhivatali bejegyzés alapjául.

Cikkemben röviden bemutatom az utat, amelyet egy föld adásvétel kapcsán végig kell járnunk és támpontokat adok, hogy mikre kell feltétlenül odafigyelni, hogy szerződésünket jóváhagyják. Habár egy-egy hiba ezentúl nem fog értékes hónapokba kerülni, továbbra is érdemes ügyvéd segítségét kérni, hogy a procedúra a lehető leggördülékenyebben folyjék le, illetve, hogy ne tévedjünk el a jogszabályok útvesztőjében.

Milyen utat is kell végig járnunk?

Az adásvételi szerződést a Felek aláírásától számított 8 napon belül immár nem a jegyzőnek, hanem közvetlenül a föld fekvése szerint illetékes Földhivatal részére kell megküldeni jóváhagyás céljából. Ezt követően a hivatal 15 napon belül előzetes vizsgálatot folytat, mely során megvizsgálja, hogy szerződésünk megfelel-e a törvényben meghatározott feltételeknek.

Itt 3 tartalmi elemet emelnék ki, amelyek feltétlenül szükségesek szerződésünk jóváhagyáshoz:

  • Meg kell felelnünk a jogszabályoknak
     
  • Tartalmaznia kell a vevőnek a nyilatkozatát arra tekintettel, hogy:
    • a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig más célra nem hasznosítja;
    • hogy nincsen földhasználati díjtartozása;
    • ha a vevő pályakezdő gazdálkodó akkor vállalnia kell, hogy a tulajdonszerzéstől számított 1 éven belül a föld helye szerinti településen állandó bejelentett lakosként életvitelszerűen fog tartózkodni, vagy a tulajdonszerzéstől számított 1 éven belül a föld helye szerinti településen mezőgazdasági üzemközpontot létesít, illetve mező-, erdőgazdasági tevékenységet, és kiegészítő tevékenységet fog folytatni.
  • Pontosan meg kell jelölni az elővásárlási jogosultságunk alapját, amennyiben elővásárlásra jogosultként vásárolunk. Csatolni kell az azt bizonyító okiratokat, illetve hogy melyik törvény alapján van elővásárlási jogunk.

 Mi következik a jóváhagyás után?

Ha a Földhivatal jóváhagyta a szerződésünket, meg fogja küldeni a jegyzőnek, aki a szokásos módon hirdetményi úton közzé teszi. Az elővásárlásra jogosultaknak innentől számítva van 60 napjuk a szerződésre elfogadó, vagy az elővásárlási jogukról lemondó jognyilatkozatot tenni. A hivatal jóváhagyásáról és a kifüggesztés elrendeléséről mi is és a szerződő partnerünk is fog értesítést kapni.

Mikor nem kell végig járnunk ezt az utat?

Bizonyos esetekben nincs jóváhagyáshoz kötve az adásvételi szerződésünk. Nézzük meg mikor:

  • Ha az állam szerez tulajdont;
  • Ha közeli hozzátartozónk szerez tulajdont (a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér);
  • Ha társtulajdonos szerzi meg, de csak akkor, ha ezzel a közös tulajdon meg is szűnik (Fontos, hogy ez a kör 2022. júliusától kikerül a jóváhagyáshoz nem kötötti körből!)
  • Ha a föld jogszabálynak megfelelő módon támogatás feltételeként más földműves részére való átadásával megvalósuló adásvételről van szó (Itt is változások jönnek, 2023. január 1-étől a földnek gazdaságátadási szerződéssel történő átruházása fog a mostani rendelkezések helyébe lépni.)

Mindez elég bonyolultnak hangzik, főleg, ha először csinálunk ilyet. Ezért a fentiekre érdemes úgy tekinteni, mint egy listára, aminek az elemeit ki kell pipálnunk a sikeres adásvételhez. 

+Ügyvédi tipp

A termőföldek adásvételének alakulásában kulcsszerepe van az elővásárlási jognak. Ezért, ha a kiszemelt vevőnknek nincs ilyen jogosultsága, vagy esetleg van, aki megelőzi őt a sorban érdemes még a szerződés megkötése előtt egyezteti az őt megelőző jogosultakkal. Ha föld eladásán, vagy esetleg vételén törjük a fejünket érdemes ügyvédhez fordulni. Segítségünkre lesz a számunkra legmegfelelőbb megoldás megtalálásában, a jogszabályi előírásoknak megfelelő szerződés elkészítésében, illetve a jóváhagyási folyamat sikeres lefolytatásában is.

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja).

komment
süti beállítások módosítása