Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Bizonytalanság a „40 év után nyugdíjba” szabályozás kapcsán

2010. november 16. 21:08 - dr. Kovács Norbert

Nemrégiben jelentette be a Kormány, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak. A konkrét normaszöveg még nem áll rendelkezésünkre. Egyelőre nem tudni, hogy pontatlanságból, vagy tudatosan fogalmazott úgy Nagy Anna kormányszóvivő, hogy 40 év munkaviszony után és nem szolgálati időhöz kötve mehetnek nyugdíjba a nők.

Felhívom a figyelmet arra, hogy a munkaviszony és a szolgálati idő nem azonos fogalmak. A munkaviszony tipikus értelemben a munkáltató és a munkavállaló között munkaszerződés alapján létrejövő, munkavégzésre irányuló jogviszony, míg a szolgálati idő ennél tágabb fogalom: ebbe beletartoznak pl.: a szakmunkásképzésben, a főiskolán vagy az egyetemen eltöltött évek is.

A bejelentésben elhangzott munkaviszony alapján számított konstrukció tehát jóval kedvezőtlenebb, mint a korábban javasolt és ígért szolgálati idő szerinti számítás.

Tisztázatlan, hogy szándékos-e a módosítás, vagy véletlenségből keveredik a két fogalom, ezért, melyikhez igazodjanak azok, akiknek szolgálati időből van már 40 évük, de ugyanennyi munkaviszonyhoz még hiányzik néhány év.

Hivatalos közlemény kiadásáig, vagy a konkrét normaszöveg elfogadásáig a fenti kollízió nem oldható fel megnyugtató módon.

Konkrét kérdése merült fel? A blogot érintő ötlete, javaslata van, vagy csak egyszerűen ki akarja fejteni a témával kapcsolatos véleményét? A „Szólj hozzá!” feliratra kattintva kommenteljen, vagy írjon e-mailt a drkovacsnorbert@drkovacsnorbert.hu e-mail címre!

 

komment
süti beállítások módosítása