Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Tiszta vizet a pohárba! Parlament előtt az új nyugdíjszabályok

2010. november 21. 19:36 - dr. Kovács Norbert

Kedves Olvasóim!

Kérem, ne higgyék, hogy nem tudok elszakadni az „új nyugdíj” témakörétől, de oly sok – adott esetben teljesen jogosan felháborodott - megkeresést kaptam érintett polgártársaimtól, továbbá annyi bizonytalanság övezte már e témakört, hogy ügyvédjelöltként egyszerűen hivatásbéli kötelességemnek érzem e kérdés végleges módon történő rendezését.

A pénteki nappal benyújtotta a Kormány azt a törvényjavaslatot, amely „az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló” részletszabályokat tartalmazza. A módosító javaslat a szokás szerinti bonyolultsággal került megfogalmazásra, de mint Öveges professzor a fizikai kísérleteket mutatta be mindenki számára érthető módon, én a jogszabályok vonatkozásában kívánom megtenni ugyanezt.

A javaslat értelmében: öregségi teljes nyugdíjra lesz jogosult az nő - életkorától függetlenül -, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj-megállapítás időpontjában megszüntette a nyugdíjbiztosítási jogviszonnyal járó meghatározott tevékenységeit. A törvény külön nevesíti, hogy mi tartozik bele a jogosultsági időbe: a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, GYED-ben, GYES-ben, GYET-ben eltöltött idővel szerzett szolgálati idő. Teljes nyugdíj csak akkor állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel szerzett szolgálati idő elérte a minimum 32 évet.

Az új szabályok tehát más, hagyományos értelemben vett szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást valamint a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.

Jó hír viszont az érintett nők számára, hogy a jelenlegi előrehozott, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjkonstrukciók továbbra is igénybe vehetők.
A kedvezményes nyugdíjazásnál is érvényesek a nyugdíj melletti munkavégzési korlátozások, így amennyiben a bér meghaladja év közben a minimálbér 18-szorosát, akkor az év végéig szüneteltetni kell a nyugdíj kifizetését.
Kiemelendő még a törvényjavaslatból, hogy a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzők korkedvezményes jogosultsága két évvel meg fog hosszabbodni.

Konkrét kérdése merült fel? A blogot érintő ötlete, javaslata van, vagy csak egyszerűen ki akarja fejteni a témával kapcsolatos véleményét? A „Szólj hozzá!” feliratra kattintva kommenteljen, vagy írjon e-mailt a drkovacsnorbert@drkovacsnorbert.hu e-mail címre!

 

 

komment
süti beállítások módosítása