Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

5+1 tipp egy fejfájásmentes karácsonyhoz

2017. december 07. 10:20 - dr. Kovács Norbert

Az Olvasóim által megszokott, jogi területű témákhoz képest ezen a héten kicsit könnyedebb, praktikus (és meglehetősen szezonális) témával jelentkezem. A téli ünnepi időszak közeledtével elviekben a béke és a vidámság érzéseinek illene eluralkodni az embereken. Ehhez képest a tapasztalat az, hogy a karácsony előtti 1-2 hét jellemzően az év legstresszesebb és legfárasztóbb hete. Meggyőződésem, hogy némi odafigyeléssel elejét vehetjük számos “tipikus” karácsonyi fejfájásnak. Jöjjön 5+1 egyszerű, praktikus tipp a fejfájásmentes karácsonyhoz.

pexels-photo-257910.jpeg

1. Ne költsünk sokat ajándékra

Hosszú lenne kielemezni azokat a társadalmi és lélektani okokat, ami miatt évről évre, minden karácsonykor tömegesen úgy érezzük: a nagyobb, látványosabb – és leginkább: drágább – ajándék szükségszerűen jobb is. Aztán minden évben szembesülünk vele: ez bizony tévedés. Javaslom, hogy akkor se költsünk sokat ajándéktárgyakra, ha megtehetjük. Egy drága technikai berendezéssel, vagy tárggyal kevesebb örömöt lehet okozni, mint egy őszinte, jó hangulatú beszélgetéssel, vagy egy közös vacsorával, főzőcskézéssel, vagy akár egy sakkpartyval.

 

2.Ne vegyünk hitelre fogyasztási cikket

A részletre vett LCD tv, vagy iPhone addig élvezet, amíg 0%-os indulással az ajándékozó fél elhozza azt az üzletből, majd a fa alá teszi. Triviálisan hangozhat, de az ilyen ajándékvásárlási konstrukció mindig karácsony után kezd el fájni. Általában nagyon. A bűvölet ugyanis elszáll, a hitel megmarad. Ha mégis úgy döntenénk, hogy családtagunkat hitelre vásárolt eszközzel ajándékozzuk meg, javaslom, hogy a tranzakcióra még a napokban kerítsen sort az Olvasó! A Magyar Posta, valamint a különféle szállítócégek a karácsony előtti héten jellemzően az egész évet újra ledolgozzák – 1 hétbe sűrítve. Mission impossible, szokták mondani.

 

3. Vegyük ki időben a két ünnep közötti szabadságot 

Érdemes a karácsony és a szilveszter közötti időszakra vonatkozó szabadságigényt legkésőbb már a napokban leadni: a cégvezetők általában nem szeretik, ha az alkalmazottak evidenciának veszik a hosszított pihenőnapokat. Érdemes emellett egyeztetni a munkaadóval az ügyeletek, rendelkezésre állás és egyéb munkahelyi elvárások rendjéről is a későbbi kellemetlen meglepetések elkerülése végett.

 

4. Olyan fenyőt vegyünk, amit nem rég vágtak ki

Ez azért fontos, mert a november elején, közepén kivágott fák december 24-re általában már hullajtani kezdik a tűleveleiket. Háziasszonyok pontosan tudják, milyen dühítő a karácsonyi menü főzése közben még az apró tűlevelek szőnyegből való eltávolítására is odafigyelni. Sajnos ez valamelyest a karácsonyfa-állítás velejárója, viszont tehetünk érte, hogy a kellemetlen rész minél később következzen be: ha 24-e előtt 1-2 napra vízbe állítjuk a fát, szerencsés esetben elkerülhetjük az idő előtti zuhanyszerű levélhullást (vízbe állítás előtt fűrészeljünk le néhány cm-t a fa aljából, így akadálytalan lesz a víz felszívódása).

 

5. Ha elutazunk az ünnepek alatt, ne posztoljuk ki, hogy nem vagyunk otthon

Érdemes ezt megszívlelni, amennyiben a ‘Reszkessetek betörők’ című filmet nem átélné, hanem idén is csak nézné a TV-ben az ünnepek alatt. Ezen időszakban sajnos rendszeresen megnő a betörések száma. Gyakran a betörők “sikeréhez” a gondatlan lakók is hozzájárulnak, amikor napi 5 alkalommal posztolják magukról a fotókat az ausztriai Alpokból, síelés közben. A betörők egyik legfontosabb segédeszközei manapság ezek a fotók, videók, live stream-ek sajnos. Egy ilyen poszt nyilvánvalóvá teszi: nem vagyok otthon, jöhettek fosztogatni. Az elővigyázatossághoz hozzátartozik, hogy nem kötjük a fél világ orrára: őrizetlenül hagytuk az otthonunkat.

 

     + Ügyvédi tipp

Szintén közhelyesnek hathat, de az utolsó és egyben legfontosabb tippem: töltsünk minél több időt a szeretteinkkel! Elvégre ez az ünnepi időszak legfontosabb célja. Ügyvédként pontosan tudom, mit jelent elfoglaltnak lenni, de sajnálattal nézem, amikor sokan még az ünnepi időszakban is dolgozni kényszerülnek – családi kapcsolataik rovására. Őszinte kívánságom mindenkinek, aki csak megteheti (és annak is, aki nem): Kapcsoljunk ki és töltsünk minőségi időt azokkal, akik igazán fontosak.

 

Ezúton kívánok minden kedves Olvasómnak békés, boldog Ünnepet és eredményekben gazdag Új Esztendőt!

komment
süti beállítások módosítása