Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Súlyos tízezreket spórolhat az áramon EZZEL!

2017. április 11. 09:18 - dr. Kovács Norbert

Tudatos cégvezetők számára világos, hogy a profitért való harc mellett az egyik legjelentősebb dolog, ami meghatározza a cég sikerét az, hogy mennyire sikerül a költségeket minimalizálni. A béreken és járulékokon kívül sok cég esetében a közüzemi díjak is elég masszívan megtolják a költség-görbét hó végén, így mielőtt lendületből az alkalmazottak fizetéséhez nyúlnánk költségoptimalizálás címén, érdemes elgondolkodnunk rajta, hogyan is lehet a rezsin spórolni. A “kapcsold le a lámpát a céges teakonyhában” – típusú jótanácsok hasznosak, de most egy valamivel hatékonyabb útról, nevezetesen az elektromos szolgáltató-váltásról írok. Nézzük csak a részleteket!

pexels-photo-218445.jpeg

     Villany a szabadpiacról?

 

Sokakat nem a túl magas árak, vagy az átszerződtetés esetleges adminisztratív bonyodalmai tartják távol a gondolattól, hogy elektromos áramszolgáltatót váltsanak, hanem mert egész egyszerűen a legtöbben nem is tudnak róla, hogy

a villanyszolgáltatót ugyanúgy le lehet cserélni, mint a mobil-, vagy az internetszolgáltatót.

 

Bizonyám. A nagy, monopolhelyzetben levő szolgáltatókon túl több, mint egy tucat olyan, jelentős áramkereskedő működik a piacon, akikhez bármikor átszerződhetünk.

 

     Akár 20%-kal olcsóbban szerezhetünk villamos energiát

 

Természetesen ezt az áramfogyasztás mértéke alapvetően meghatározza, de ha minden jól alakul, igen jelentős, akár 20%-os csökkenést is elérhetünk a villanyköltségeink kapcsán. A hatósági áras szolgáltatástól eltérően a versenypiaci villamosenergia-szolgáltatók esetében az áram díja a szolgáltató és a fogyasztó alkujának eredménye.

Magyarán kialkudhatunk egy jobb árat, mint amit jelenleg a villanyért fizetünk.

 

Persze ez nagyban függ attól, hogy az adott fogyasztó cégnek mekkora áramszükséglete van. Értelemszerűen a szolgáltató-váltások nagyobb értelme van elgondolkodnia egy mosodának, nyomdának vagy erősáramú nagygépekkel dolgozó ipari cégnek, mind egy induló lakásirodának.

 

     Egyszerű váltani

Az új szolgáltatóval való szerződéskötésnek nincs többletköltsége, az ügyintézés pedig gyors és gördülékeny. Ha a fogyasztónak az előző szolgáltató felé nincs befizetetlen tartozása, a meglévő szerződését pedig jogszerűen mondta fel, akkor hónapforduló után már automatikusan az új kereskedő látja el a céget árammal és ő számláz. Ennyire egyszerű. Hadd adjak viszont mégis egy tippet.

 

     + Ügyvédi tipp

Mind az átszerződtetésben, mind a legkedvezőbb ár megszerzésében nagy segítséget jelent, ha energiajogban jártas szakember segítségét kérjük. A szakember feladata, hogy segítsen nekünk eligazodni a különböző ajánlatok között és letárgyalja számunkra a legkedvezőbb árat, szerződéses feltételrendszert. Ha a megfelelően járunk el, jó esélyünk van rá, hogy éves szinten – fogyasztástól függően - akár százezreket spóroljunk az áramköltségeinken.

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja).

komment
süti beállítások módosítása