Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Így nyaraljon nyugodt szívvel – Pár praktikus tipp az ügyvédtől  

2018. július 05. 14:24 - dr. Kovács Norbert

 

Javában tart már a nyár, a legtöbben már tervezik a nyaralásukat. E heti cikkemben arról lesz szó, hogyan biztosíthatjuk magunknak a felhőtlen kikapcsolódást a vakáció idejére. Amikor a nyaralását tervezi az ember, és talán fejben már a tengerparton van, nem a legrosszabb forgatókönyveket képzeli el magának. Persze az esetek többségében erre valóban nem is kerül sor, ám azok sem így készültek, akikkel valóban megtörténik a legkínosabb, legzavaróbb forgatókönyv. Javasolt tehát felkészülni a legrosszabbra, miközben természetesen mindannyian a legjobbat várjuk.

beach-salt-water-sand-17727.jpg

Ezeket fontolja meg!

Miközben készül, talán az idei év egyik legkellemesebb és legjobban várt eseményére, érdemes végiggondolni két dolgot: 1) mit hagy otthon, 2) hova indul?

 

    1.) Mit hagy otthon?

 

Ha a lakásban vagy házban, ahol Ön él, nagy értékű bútorok, festmények, vagy egyéb ingóságok találhatóak, melyek eltűnése különösen fájdalmas lenne, érdemes azokra külön is biztosítást kötni, illetve ellenőrizni, hogy fedezi-e lakásbiztosításunk az ingóságokban keletkezett károkat.

Nyugodtabban telik az utazás, ha tudjuk, hogy otthon hagyott értékeink is biztonságban vannak.

 

     2) Hova indul?

 

Legtöbben, amikor utasbiztosítást választanak, a poggyász kérdését helyezik középpontba. Kétségtelenül fontos, különösen repülőút esetén, hogy holmijaink is megérkezzenek a célállomásra, illetve hogy biztosítva legyünk eltűnésük esetén. Ez kiemelt figyelmet igényel, ha ráadásul értékes felszerelésekkel utazunk, mint például kamerák, búvár- és sífelszerelések, és hasonlók.

 

Mindamellett több más aspektusa is van a nyaralásnak, melyekre érdemes felkészülni. Ezek közül kiemelten fontos a balesetbiztosítás és egészségbiztosítás.

 

Ez még abban az esetben is egy racionális, indokolt kiadás lehet, ha Ön egyébként nem hajlamos betegségekre, és a balesetek is mindig elkerülték: új környezetben szervezetünk gyakran nem a megszokott módon reagál, érdemes tehát felkészülni minden eshetőségre.

 

Sokan kiváltják pontosan e célból az úgynevezett európai egészségbiztosítási kártyát, mely a teljes Unió területén érvényes.

 

Ezzel kapcsolatban egyrészt fontos tudni, hogy a kártya az EU-n kívüli országokban nem jelent biztosítottságot, másrészt pedig, hogy a kártya kizárólag az állami kórházakban végzett ellátás költségeit fedezi, és azon belül is csak azokat a szolgáltatásokat, melyeket az adott ország előír minden biztosítottja számára.

 

Érdemes figyelmet szentelni tehát a részleteknek, különösen, hogy mind az orvosi, mind a mentési, szállítási költségeket tartalmazza biztosításunk, a váratlan extra költségek elkerülése végett.

 

Ha a nyaralás extrém sportokat is érint, kössünk olyan biztosítási csomagot, mely fedezi az ilyen hobbik űzése közben bekövetkezett baleseteket is.

 

Szerencsére ma már teljes mértékben személyre szabható, milyen biztosítást kötünk, így minden eshetőségre fel tudunk készülni a nyugodt utazás érdekében - akár még az időjárás szeszélyeit is biztosítás tárgyává tehetjük.

 

Megtörtént a baj - mit tegyek?

 

Ha megtörténik a legrosszabb, és bekövetkezik egy, a nyaralásunkat negatívan befolyásoló esemény, érdemes időt szentelni arra, hogy lehetőleg azonnal bejelentsük a biztosító felé. Bár ez valóban igényel időt és figyelmet, melyet talán szívesebben fordítana másra, nagyobb eséllyel kerüljük el a vitákat a biztosítótársasággal, ha nem várunk ezzel a hazaérkezésig.

 

Asszisztencia - segítség otthonról

Váratlan események bekövetkeztekor jól jöhet, ha tudunk segítséget kérni tapasztalt szakemberektől, akik érthetően el tudják mondani, mi a teendő. Az egyik legkedveltebb biztosítási szolgáltatás pontos ez az asszisztencia, melynek keretein belül a biztosító végigvezet minket a szükséges lépéseken káresemény bekövetkeztekor.

 

Ennek egy speciális vonatkozása az autós asszisztencia: ha gépjárművel indulunk útnak, és netalán azzal probléma történne, a biztosító segít a hazaszállításban, és pótlásban.

 

+ Ügyvédi tipp

Utasbiztosítás kötésekor gondoljuk végig, milyen helyre utazunk, és készüljünk fel minden eshetőségre, gondoljuk át az ország sajátosságait, az utazás módját, illetve a pontos programot. Ne feledkezzünk el az otthon hagyott értékekről sem, hogy a hazaérkezés se keverjen ürömöt az örömbe.

Biztosítás kötésekor célszerű gazdasági jogban járatos tanácsadót is bevonni a döntéshozásba, aki segít eligazodni a biztosítótársaságok kritériumain, hogy biztonságérzetünk fedezete is valós legyen.

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja).

komment
süti beállítások módosítása