Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Háttérbe szorult információk

2014. március 12. 10:00 - dr. Kovács Norbert

ENERGIAJOG - Lehetőségek önkormányzati és vállalati energiaköltség-csökkentésre

Az elmúlt évek során számos olyan változás történt az energiajog területén, amelyek jelentősen érinthetik az önkormányzatok, valamint a nagyobb energiafelhasználási volumennel rendelkező vállalatok működését.



Tapasztalataink szerint például kevesen tudják, hogy a területileg illetékes villamosenergia elosztóval megkötött hálózathasználati szerződésben rögzített lekötött teljesítmény mértéke a szerződés módosításával megváltoztatható, csökkenthető, vagy akár növelhető is, vagyis igazítható a valós igényeinkhez.

Az említett hálózathasználati szerződések gyakran évekkel ezelőtt, nemritkán még az 1990-es években köttettek; az adott felhasználó „élete” azonban azóta sokat változhatott, például csökkent a villamosenergia-felhasználása. Így az évekkel ezelőtt meghatározott lekötött teljesítmény mértéke indokolatlanul magas lehet, amelyért a fogyasztók „feleslegesen” fizetnek több elosztói teljesítménydíjat.

Változtatási szándék esetén a módosítást a területileg illetékes elosztónál lehet kezdeményezni. Fontos tudni, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint teljesítmény-csökkentő módosítást egy naptári évben egy alkalommal, a hálózathasználati szerződés fordulónapjára lehet kérni, míg annak növelését minden hónapban egyszer.

A hálózati tárgyú szerződések módosítása nem csak a villamosenergia felhasználás esetében merülhet fel, hanem a gázenergia vonatkozásában is; itt azonban más a fogalomrendszer: gázmérőcseréről, kapacitáscsökkentéséről, valamint ezzel összefüggésben elosztóhálózat-használati szerződés módosításról beszélhetünk.

Meg kell említeni, hogy mind a villamosenergia, mind a gázenergia vonatkozásában előfordulhat, hogy a szerződésmódosításon felül fizikai beavatkozásra is szükség lehet a felhasználási helyen (például áramváltó csere, vagy gázmérő csere), ellenben erre tapasztalataink szerint akkor van szükség, ha a csökkentés jelentősebb mértékű, ekkor viszont az elvégzett cserék költsége még gyorsabban megtérül.

Gázenergia esetén érdekes, hogy az egyetemes szolgáltatásra való jogosultságot a vásárolt kapacitás mértéke határozza meg, így amennyiben a kapacitás-csökkentés eredményeképpen 20 köbméter/órától nem nagyobb névleges teljesítményű gázmérőt szerelünk fel, úgy jogosultságot szerzünk – akár cégként is – a jelenleg kedvezőbb egyetemes szolgáltatási körbe való belépésre, visszalépésre.

 

A Fenti cikk a Világgazdaságban is megjelent, az alábbi linken érhető el:
http://www.vg.hu/kozelet/jog/hatterbe-szorult-informaciok-423224

komment
süti beállítások módosítása