Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Melyik társasági formát válasszam? Bt-t, vagy Kft-t alapítsak?

2010. november 26. 12:14 - dr. Kovács Norbert

Vállalkozásunk megkezdése előtt érdemes alaposan átgondolni, hogy üzleti tervünk megvalósítására melyik társasági forma a legalkalmasabb, hiszen a cégformának már az elején történő helyes megválasztása alapjaiban határozhatja meg üzleti sikereinket. Jelen bejegyzésben – segítő szándékkal - e kérdéskört kívánom nagyvonalakban körbejárni.

Betéti társaságot (Bt.) és közkereseti társaságot (Kkt.) alapíthatunk a legkevesebb alaptőkével, azonban a bt-nél a beltag, kkt-nél a tagok felelőssége a társaság ki nem egyenlített tartozásaiért korlátlan. A bt. vagy kkt. formát annak célszerű választani, aki kisvállalkozást, családi vállalkozást szeretne indítani, szerény kezdőtőkével, és nem kezd nagy kockázattal járó vállalkozásba.

Korlátolt felelősségű társaságot (Kft.) 500.000 Ft törzstőkével lehet alapítani, amelyet azonban nem szükséges teljes egészében alapításkor a társaság rendelkezésére bocsátani. Amennyiben a törzstőkét pénzbeli hozzájárulás biztosítja, akkor alapításkor legalább a felét, azaz minimum 250.000 Ft-ot be kell fizetni, ha pedig apportból áll a törzstőke azt az alapításkor rendelkezésre kell bocsátani. A fennmaradó összeget a tagok választása szerinti időpontban, de maximum egy éven belül kell befizetni.

Kft. – mint arról már korábban írtam - egyszemélyes társaságként is alapítható, ez esetben az alapításkor a pénzbeli hozzájárulásból csak 100.000 Ft-ot kell befizetni, a fennmaradó összeget egy éven belül kell szolgáltatni. Az apportot ilyenkor is teljes egészében szolgáltatni kell.

A tag felelőssége a társaság tartozásaiért korlátozott: csak a rendelkezésre bocsátott törzstőke erejéig áll fenn. Kft. alapítását az válassza, aki megfelelő összegű törzstőkével rendelkezik, kisvállalkozást szeretne indítani, magánvagyonát azonban nem kívánja kockáztatni a vállalkozás során.

Zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.) alapításához 5.000.000 Ft alaptőke szükséges, melyből a cégbejegyzésig az apportot szolgáltatni kell, a pénzbeli hozzájárulás 25 %-át kell befizetni. Nyilvánosan működő részvénytársaság (NyRt.) alapításához 20.000.000 Ft alaptőke szükséges. Rt. formát elsősorban nagy tőkeigényű, gyártói, vagy pénzügyi tevékenységet végző, illetve befektetőket gyűjtő vállalkozásoknak ajánlom. Egyszemélyes társaságként zártkörű részvénytársaság alapítható.

Végezetül felhívom a figyelmet arra, hogy már a cégalapításkor érdemes hosszú távra megválasztani a cégformát, mert egy esetleges cégforma váltáshoz később magas költségek és adminisztratív terhek társulnak.

Konkrét kérdése merült fel? A blogot érintő ötlete, javaslata van, vagy csak egyszerűen ki akarja fejteni a témával kapcsolatos véleményét? A „Szólj hozzá!” feliratra kattintva kommenteljen, vagy írjon e-mailt a drkovacsnorbert@drkovacsnorbert.hu e-mail címre!

 

komment
süti beállítások módosítása