Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Ezért rettegnek a cégvezetők a munkaügyi ellenőrzésektől

2018. március 22. 12:13 - dr. Kovács Norbert

A magyar munkáltatók többségének összerándul a gyomra, ha munkaügyi ellenőrzésről hall. Nem is csoda, hiszen bizonyos súlyos hibák, vagy mulasztások esetében akár tízmilliós nagyságrendű bírsággal kell szembenéznie a vállalkozóknak. E heti cikkemben röviden összefoglalom, mik a legfontosabb tudnivalók a munkaügyi ellenőrzésekkel kapcsolatban, valamint mik azok a területek, amelyeknek rendben kell lennie a cégnél, máskülönben komoly bírságoknak nézhetünk elébe.

control-work-official-form-39519.png

Váratlanul jöhet az ellenőrzés

Az adóellenőrzésektől eltérően a munkaügyi ellenőrök az esetek többségében előzetes bejelentés nélkül is érkezhetnek. Az ellenőrzések jellemzően hirtelen jönnek és meglehetősen szigorú szempontok alapján zajlanak, így eléggé nehéz megfelelően felkészülni rájuk. A munkaügyi felügyelőnek mindössze a vizsgálatra feljogosító igazolványát kell bemutatnia és a vizsgálatot már el is indíthatja. Az ellenőrzést elősegítendő, a munkáltatónak hozzáférhetővé kell tennie az összes hivatalos dokumentumot, amiből kimutatható, hogy ki, milyen jogviszony alapján és milyen körülmények között végzi a munkáját a cégnél.

 

Ezt vizsgálhatják

A vizsgálatot levezénylő munkaügyi ellenőrök elsősorban azt vizsgálják, hogy a munkáltatók a törvényben rögzített kötelezettségeiknek megfelelően járnak –e el. Olyan területeket tekinthet át egy munkaügyi ellenőrzést végző szakember, mint pl. 

 

  • Szabályszerűen vezetik-e a munkaidő nyilvántartásokat (jelenléti ívek)
  • Rögzítik –e a túlórákat
  • Szabályszerűen zajlik –e a pótlékok kifizetése és a szabadságok kiadása
  • Rendben vannak –e a munkaszerződések
  • Megfelelően tájékoztatásra kerültek-e a munkavállalók az őket illető jogokról és felelősségükről

 

A vizsgálat emellett kiterjedhet a munkavédelmi kérdésekre is, különös figyelmet fordítva a veszélyes anyagokkal, vagy veszélyeztetett ipari környezetben dolgozókra.

 

Ezek lehetnek a szankciók

Ha a fent említett vizsgálati területek valamelyikén hiányosságot állapít meg a felügyelő, akkor a munkavédelmi hatóság munkavédelmi bírságot szab ki. A munkavédelmi bírság például 50,000-100,000 Ft-ig terjedő összeg lehet, amennyiben egy munkaadó nem biztosítja a munkavégzéssel kapcsolatos feltételeket a munkavállalók számára és emiatt közvetlen veszélynek teszi ki testi épségüket, vagy egészségi állapotukat. Ha az ellenőrzés során a felügyelő egyszerre több ilyen hiányosságot is feltár, a bírságok összege akár milliós nagyságrendű is lehet. Fontos viszont tudni, hogy a munkavédelmi felügyelő a helyszínen nem jogosult készpénzt átvenni helyszíni bírság jogcímén. A feltárt szabálytalanságokkal kapcsolatosan mindig csak utólag, hivatalosan kiküldött számla ellenében kell fizetni.

 

+ Ügyvédi tipp                                                 

A váratlan ellenőrzésekre való felkészülésben segíthet egy ún. munkaügyi audit elkészítése, melyet munkajogban jártas ügyvédtől igényelhetünk cégünk számára. Egy ilyen audit keretében az ügyvéd (vagy ügyvédi iroda) felméri a cég igényeit és tanácsod ad azzal kapcsolatban, hogy a cég működéséhez és céljaihoz melyik munkaszervezési modell illik a legjobban. Ha Ön úgy érzi, nincs teljes “biztonságérzete” egy munkaügyi ellenőrzésre gondolva, javaslom, hogy keressen föl egy munkajogban jártas ügyvédet és kérjen segítséget.

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja).

komment
süti beállítások módosítása