Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Használt autót venne? Sokba kerülhet, ha ezekre nem figyel oda! (Avagy jogtudatosság a hétköznapokban II.)

2017. október 18. 09:38 - dr. Kovács Norbert

A napokban jelent meg egy hír, miszerint újabb rekord dőlt meg a hazai használtautó-piacon: a harmadik negyedévben, több mint 180 ezer használtautó cserélt gazdát. Emiatt úgy gondolom, érdemes néhány pontban összefoglalni, mik azok a szempontok, amikre érdemes ügyelni használtautó vásárláskor, első sorban jogi vonatkozásban. Néhány gyakorlati tipp - nem csak kezdőknek.
img_3496bfree.jpg

Ha kiválasztottuk a tökéletes autót

Ha már tudjuk, ő az igazi, akkor első lépésben ajánlott lekérni a gépjármű adatait. Ez egy online felület, ahol elég bepötyögni az autó rendszámát és már tudjuk is a legalapvetőbb adatokat az autóról, ezzel akár megelőzhetjük a későbbi pereskedést, vagy egy rossz üzlet létrehozását. Megtudhatjuk a jármű által futott, a nyilvántartásban rögzített km értéket, ezen túl színét/színkódját; vagy azt, hogy egyáltalán forgalomban van-e.

 

Biztos nem volt törve? Így menjünk biztosra!

Minden esetben érdemes vásárolni vagy bérelni egy rétegvastagság mérőt, mely segít megállapítani az autón lévő festékvastagságot. Az eszköz már nagyjából 9 ezer forinttól megvásárolható újonnan, melynek egyszerű használatával néhány perc alatt megtudhatjuk a nagy igazságot: az autó tényleg sérülésmentes-e vagy jó néhány törésen és hamvaiból való feltámasztáson (újrafestésen) túl van már.

 

Ne higgyen a szemének!

Első látásra ugyan sok autó néz ki meggyőzően, de ahogy más területen sem, úgy itt sem árul el mindent a külső. A használtautó piacon szinte általános jelenség a kilométerórák visszatekerése, amit nagyobb nyereség reményében tesznek az eladni kívánó tulajdonosok. Egy tavalyi felmérés szerint, a magyar, 95-99 ezres kilométeróra állású használtautót kínálók feltehetően mintegy 20 százaléka tekeri vissza a mérőt (becsült mennyiség), ami igencsak jelentős.

 

Ha a jármű külföldről jön be, akkor feltétlenül javasolt még az adásvétel előtt egy állapotfelmérést megejteni. Számos szerviz áll rendelkezésre Budapesten, ahova időpont egyeztetés után elvihetjük a megvásárolni kívánt autót átvizsgálásra és meggyőződhetünk, hogy a kiszemelt autó nem tartogat kellemetlen meglepetéseket, rejtett problémákat. Az állapotfelmérés jellemzően 45 percnél nem vesz több időt igénybe. Egy jó bevizsgálási procedúra egy 99 pontos átvizsgálást takar, aminek a végén egy részletes diagnosztikai adatlapot kapunk a feltárt hibákról, illetve a várható karbantartásokról.

 

Szerződés – Nem mindegy, hogyan…

Ha az alapvető technikai átvizsgálások után meggyőződtünk a jármű állapotáról, jön a vásárlás egyik legfontosabb momentuma: az adásvételi szerződés elkészítése.

 

A szerződéskötés előtt érdemes felkeresni egy a témában jártas ügyvédet, kinek segítségével hamar átláthatjuk azokat a jogi hézagokat, amiket egyébként magunktól nem vennénk észre.

 

Az adásvételi szerződést négy példányban kell kitölteni. Előfordulhat olyan forgatókönyv is, amiben a tulajdonos nem szeretné a meghatározott összeget szerződésbe foglalni, egyszerűen csak annyit beleírni, hogy “a felek megegyezése szerinti összeg kifizetésre került”. Ennek „hátulütője”, hogy abban a nem várt esetben, amennyiben pereskedésre kerülne sor utólag, nehezen lesz bizonyítható a vételár, adott esetben ellehetetlenül az árleszállítási igény érvényesítése.

 

A szerződés aláírása után nyomban kössük meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (KGFB) az autóra, valamint időpontot kell kérni egy eredetiségvizsgálatra is.

 

“Utómunka”

Nem árt tudni azt is, hogy az adásvételi aláírásának napjától kezdve a vevőnek 15 naptári nap áll rendelkezésére, hogy minden papírmunkát elintézzen, míg az eladónak 8 napja van, hogy kijelentse a járművet. Ehhez az adásvételi eredetijét vagy másolatát kell benyújtania valamelyik okmányirodába.

 

Ha mindezekkel megvagyunk, akkor már újdonsült tulajdonosai vagyunk használtautónknak.

 

+ Ügyvédi tipp 

Ahogy a fenti, vázlatos összefoglalóból látszik, egy használtautó vásárlása, nem kevés intéznivalóval és odafigyeléssel jár. Ha Ön használtautót vásárolna, de még semmilyen (vagy kevés) tapasztalattal rendelkezik e téren, javaslom, hogy a vásárlási folyamat minden fontosabb pontján (keresés, kiszemelt jármű átnézetése, szerződés kidolgozása, papírmunka stb.) vonjon be az adott területhez értő szakembert. Ahogy azt gyakran hangsúlyozom ezen a blogon: jobb a problémákat megelőzni, mint utólag tüzet oltani!

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja.)

komment
süti beállítások módosítása