Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Lakásbiztosítás - fő a nyugalom?  

2018. július 24. 10:45 - dr. Kovács Norbert

Otthonunk biztonsága kulcsfontosságú, és nagyban befolyásolja a komfortérzetünket. A magyarországi ingatlantulajdonosok többsége rendelkezik valamilyen jellegű lakásbiztosítással, ám annak mértéke, kiterjedtsége gyakran nem egyezik a valós kockázattal - ilyen esetekben beszélünk túl-, vagy pedig alulbiztosítottságról.

pexels-photo-279810.jpeg

Túlbiztosítottság, alulbiztosítottság

A magyar háztartások többsége inkább az alulbiztosítottság problémájával néz szembe, illetve nézhet szembe káresemény bekövetkeztekor. Alulbiztosítottságnak azt nevezzük, hogy bár kötöttünk biztosítást – ez esetben lakásbiztosítást – az mégsem fedez minden káreseményt, illetve ha fedez is, nem teljes mértékben. Leggyakrabban akkor kerülnek az emberek ilyen helyzetbe, amikor a biztosító által ajánlottnál alacsonyabb értékűre becslik vagyontárgyaikat, ezzel csökkentve a biztosítás havidíját.

 

Habár ez rövidtávon valóban megtakarítást jelent, baj esetén már súlyos probléma forrása.

Ilyen helyzetek például, amikor a TV készülék értékét alulbecsülve hoppon találja magát esetleg a kárvallott, miután azt eltulajdonítják.

Másik jellegzetes esete ennek, amikor a vagyonelem értékének növekedését nem követi a biztosítás értékének a növekedése. A biztosító nem tud, nem tudhat a tájékoztatásunk nélkül az ingatlanunk értékének a növekedéséről, így ha hozzáépítünk, bővítjük, értékesebb tárgyakat vásárolunk bele, ezt feltétlen jeleznünk kell a biztosítótársaság felé is.

Ezzel szemben túlbiztosítottságról akkor beszélhetünk, ha a biztosításunk értéke magasabb, mint a vagyonelemé, amit biztosít. Ez azért problematikus, mert általános elv, hogy biztosítás nem használható vagyongyarapodásra, azaz jogilag kifogásolható, ha valaki egy káresemény nyomán a korábbinál jobb anyagi helyzetbe kerül a biztosítása révén.

Ilyen helyzet akkor állhat elő például, ha két külön társasággal is szerződünk, és két külön biztosítás védi az ingatlanunkat.

 

Milyen biztosítást éri meg kötni?

Gyakori szemléletmódbeli probléma, hogy a biztosítás ár-érték aránya helyett a díját nézik csak önmagában érdeklődő ügyfelek. Természetesen egyikünk sem szeretne felesleges összegeket kifizetni olyan dologért, ami remélhetőleg be sem következik, fontos azzal is tisztában lennünk, hogy a megkötött biztosítás tartalmaz-e mindent, amire szükségünk van.

Lakásbiztosítás esetében érdemes figyelembe venni a helyi sajátosságokat, tájékozódni szomszédoktól, környékbeliektől korábbi, tipikus káreseményekről. Ha folyó van a közelben, mely rendszeresen kiönt, esetleg vulkán (hazánkban ez kevésbé jelent problémát), vagy gyakoriak a földrengések, netán sok volt a betörés mostanában, ezekről mind érdemes információt gyűjteni, és ennek tudatában kötni biztosítást.

Amikor az ingatlan értékét határozzuk meg, fontos tudni, hogy a biztosító nem a piaci, hanem az újjáépítési érték után fizet, ingóságok esetében pedig a pótlási értékük az irányadó (azaz mennyiért vásárolható meg az adott dolog újonnan). Biztosítást egyébként kisállatokra is lehet kötni, bár természetesen az érzelmi felkavarodást az sem tudja csökkenteni.

Érdemes olyan szerződést kötni, mely felelősségbiztosítást is tartalmaz, hogy az esetlegesen általunk okozott károk se jelentsenek meglepetést. Tipikusan ilyen eset, amikor egy lakásban bekövetkezett csőtörés miatt az alsó szomszédot is kár éri – nem a mi hibánk, mégis a mi költségünk a javítás, hacsak nem ezt is fedezi a biztosításunk.

Amennyiben a lakásnak nem tulajdonosai, hanem bérlői vagyunk, érdemes egyeztetni a tulajdonossal és a közös képviselővel, hogy az ingatlannal kapcsolatos, meglévő biztosítások mit fedeznek. Érdemes lehet a lakásba vitt ingóságainkra külön biztosítást is kötni, ha a tulajdonos ezt nem tette meg, illetve köthetünk biztosítást a lakásmegóvásra is, hogy kiköltözéskor se kerülhessünk váratlan helyzetbe.

 

      + Ügyvédi tipp

Biztosítás megkötésekor mindig azt tartsuk szem előtt, hogy a megfelelő mértékben, és minden eshetőségre felkészülve legyünk biztosítva. Egy személyre szabott biztosítás megéri azt a pénzt, melyért cserébe valóban nyugodtan aludhatunk. 

Érdemes független szakértőt is bevonni a folyamatba, aki külső szemmel nézve tud tanácsokat adni, és rávilágítani a biztosítótársaságok ajánlatainak egyes hiányosságaira, kockázataira. Szakmai tippekkel kiegészítve könnyebb eligazodni ezen a rendkívül szövevényes világon, ezért ha Önnek is szükségre van segítsége, hívjon bizalommal.

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja).

Így nyaraljon nyugodt szívvel – Pár praktikus tipp az ügyvédtől  

2018. július 05. 14:24 - dr. Kovács Norbert

 

Javában tart már a nyár, a legtöbben már tervezik a nyaralásukat. E heti cikkemben arról lesz szó, hogyan biztosíthatjuk magunknak a felhőtlen kikapcsolódást a vakáció idejére. Amikor a nyaralását tervezi az ember, és talán fejben már a tengerparton van, nem a legrosszabb forgatókönyveket képzeli el magának. Persze az esetek többségében erre valóban nem is kerül sor, ám azok sem így készültek, akikkel valóban megtörténik a legkínosabb, legzavaróbb forgatókönyv. Javasolt tehát felkészülni a legrosszabbra, miközben természetesen mindannyian a legjobbat várjuk.

beach-salt-water-sand-17727.jpg

Tovább

Megváltozott a transzferárszabályozás - az Ön cége felkészült?  

2018. június 14. 16:21 - dr. Kovács Norbert

2017. november 17-én lépett hatályba a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. (X. 18.) NGM rendelet, más szóval az új transzferár dokumentációs rendelet. Az új rendelet előírásait fő szabály szerint a 2018-ban kezdődő adóévi tranzakciókhoz kapcsolódóan kell először alkalmazni. A következő cikkemben a szabályozás főbb pontjait igyekszem körüljárni, kitérve a transzferár szabályozás mibenlétére, és az új szabályozás tartalmi elemeire is.

 money-card-business-credit-card-50987.jpeg

 

Tovább

5 dolog, amitől az „albérlők” a legjobban rettegnek

2018. május 29. 11:39 - dr. Kovács Norbert

Előző heti írásomban a lakáskiadás érzékeny kérdéseit tulajdonosi szemszögből nézve jártuk körül. Lássuk most tehát, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni bérlőként, elkerülve a jövőbeli jogvitákat. Mivel az ember lakhatása bizalmi kérdés is, minden alább vázolt problémás helyzetet megelőzhet, ha egy konstruktív, megoldáscentrikus tulajdonostól bérlünk. Érdemes ezért megismerni a bérbeadót személyesen is, mielőtt elköteleződnénk hosszú távra.

adult-agree-businessman-327538.jpg 

Tovább