Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Talán azt se tudja mi ez, de június 30-tól akár Önnek is kötelező lehet!

2017. június 01. 10:16 - dr. Kovács Norbert

Sokan nem tudják, de külön törvények szabályozzák a hazai cégek energetikai ügyeit. Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény már 2015-ben hatályba lépett és bár azóta több módosításon is átesett, jelenleg is megközelítőleg 8000 olyan magyar cég van, akiket a törvényben foglaltak érinthetnek – sok esetben nem is tudnak róla a cégvezetők. A jelenleg is hatályban levő, aktuális törvény értelmében ezeknek a cégeknek ún. Energetikai Szakreferenst kell szerződtetniük energiafogyasztásuk optimalizálásához, energiaköltségeik csökkentése érdekében. Különösen azoknak javaslom a továbbolvasást, akik most úgy gondolják: “Nekem erre nincs szükségem!”

energetika.jpeg

Ki az az energetikai szakreferens?

Az Energetikai Szakreferens (továbbiakban Szakreferens) egy olyan független energetikai szakértő, aki átlátja cégünk energiaügyeit. Azon dolgozik, hogy az ún. energiahatékony szemléletmód és az energiatakarékos fogyasztási kultúra meghonosodjon vállalkozásunkban. Mind az üzemeltetés, mind a tervezett fejlesztések kapcsán megoldási javaslatokkal áll elő, hogy miképp lehetne hatékonyabbá tenni cégünk energetikai ügyeit, csökkenteni energiaköltségeinket. A konkrét energiahatékonysági javaslatok végrehajtása kapcsán felméréseket, eredménykimutatásokat, havi- és éves szinten pedig jelentéseket készít. Ezen kívül ellátja az energia beszerzésével kapcsolatos feladatokat.

     Egyszóval: a cégek „energetikai mindenese”.

Fontos kiemelni, hogy a Szakreferens nem alkalmazott, nem lehet alá- vagy fölérendeltségi viszonyban a cégek vezetőivel, vagy alkalmazottaival. A szerződés megbízási jellegű: a Szakreferens mind munkajogilag, mind társasági jogilag független személyként dolgozik – tulajdonképpen szolgáltatást nyújt.

 

Kinek kell Szakreferenst igénybe vennie?

Energetikai szakreferens igénybe vétele azoknak a cégeknek kötelező, akiknek a tárgyévet megelőző 3 évben az éves energiafelhasználásuk átlaga meghaladja a - 400 000 kWh villamos energiát vagy - 100 000 m3 földgázt vagy - 3 400 GJ hőmennyiséget. Fontos figyelembe venni, hogy energiafogyasztásnak minősül a PB gázból és gázolajból előállított hőmennyiség is. A több telephellyel működő vállalkozások fogyasztásának kiszámításánál a telephelyeken mért fogyasztásokat össze kell adni. Anya- és leányvállalatok esetében a fogyasztást vállalkozásonként, azaz jogi személyenként kell számolni.

 

Energetikai Szakreferens igénybevételével kapcsolatos konkrét teendők 2017. 06. 30-ig

Először is ki kell választanunk azt a Szakreferenst, akivel dolgozni szeretnénk. A Szakreferens adatairól és igénybe vételének kezdő dátumáról 30 napon belül tájékoztatni kell a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH). Ennek útja a következő: Ki kell tölteni a “nyilatkozat elektronikus ügyintézéshez” – nevű nyomtatványt, majd postán elküldeni a MEKH számára. Ezután MEKH_ESZAKREF nevű nyomtatványt kell elektronikusan elküldeni az ügyfélkapun keresztül.

 

Mi van, ha nem szerződök le egy Szakreferenssel?

Ha valaki elmulasztja a Szakreferens igénybevételét és a kötelező bejelentést az

     kétszázezertől kétmillió forintig terjedő bírságra számíthat,

ráadásul ez a bírság ismételten kiszabható.

 

+ Ügyvédi tipp:

A kilátásba helyezett szankciók elkerülése végett, továbbá annak érdekében, hogy vállalkozásunk energiaköltségein ténylegesen faragjunk, mihamarabb forduljunk energetikai ügyekben jártas ügyvédhez, aki mind a megfelelő Szakreferens megtalálásában, mind a szerződéskötésben hathatós jogi segítséget képes nyújtani.

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja).

komment
süti beállítások módosítása