Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Karácsonyi láz

2016. december 12. 15:16 - dr. Kovács Norbert

Vigyázzon a webáruházas rendelések esetén, mert könnyen pórul járhat!

Manapság nagy divat webshopokban beszerezni a karácsonyi ajándékokat. Ez a vásárlási forma főként annak köszönheti népszerűségét, hogy kényelmes, gyors megoldás, mellyel időbeli és földrajzi korlátokat átlépve tudunk vásárolni, ki sem mozdulva otthonunkból. Ám az internetes kereskedelemnek megvannak a maga veszélyei, csalói és sajnos károsultjai is.

 23121996_l.jpg

Valóban akciós?

Karácsony közeledtével se szeri, se száma a különleges akcióknak. Vigyázzon, előfordul, hogy a kereskedők a törvény által tiltott, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot követik.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak nevezzük például azt, ha a kereskedő akciósnak hirdeti a normál árat, vagy ha a termék nem valós előnyét, hatását hangsúlyozva próbálja meg azt értékesíteni. De megmásíthatja a termék származási helyére, felhasználási céljára vonatkozó információkat is.

 Ne hagyja magát átverni:

  • vásárlás előtt nézze meg az árut más kereskedőknél is,
  • egyes termékek esetében magyarázat nélkül elállhat a szerződéstől, mégpedig a termék átvételétől számított 14 napon belül úgy, hogy a terméket visszaküldi a kereskedőnek, aki köteles visszatéríteni a vételárat.

/Az elállási jog gyakorlását a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet szabályozza./

  • akár már átvétel előtt is meggondolhatja magát,
  • ha nem sikerül megegyezésre jutnia a kereskedővel, a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulhat, ahol kivizsgálják a tisztességtelen kereskedelmi tevékenységet.

 Nem érvényesíthető az elállási jog:

  • jogi személyek, cégek esetében,
  • egyedi készítésű, személyre szabott termék vásárolásakor,
  • egészségvédelmi, higiéniai okokból vissza nem küldhető termékek esetében (pl. fehérnemű), ha már nem zárt a csomagolása,
  • a szabadidős szolgáltatások megrendelői számára, ha teljesítési határnap, határidő került meghatározásra.

 Ellenőrizze a CE megfelelőségi jelzést!

Érdemes odafigyelni arra is, hogy az ajándékba vásárolt elektronikus és rádiófrekvenciát sugárzó eszközök (pl. routerek, vezeték nélküli fejhallgatók, csengők, szabályozható konnektorok) el legyenek látva CE megfelelőségi jelzéssel.

Ha nem szerepel rajtuk a jelzés, nem csak hogy megzavarhatják a hálózatok, és elektronikus eszközök működését, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) törvény adta kötelessége, hogy el is kobozza őket.

Ilyenkor pedig az ügyvéd sem tud tenni semmit, hiszen a sokszor kínai, és amerikai elektronikus eszközök használata az uniós országokban tilos.

Mitévő legyen, ha az áru meg sem érkezik?

Ha előre utalta a termék vételárát, és a telefonhívásokra sem válaszol senki, akkor biztos, hogy csalók áldozatává vált.

Ha nem kíván feljelentést tenni, gazdagabbá vált egy tapasztalattal, amennyiben viszont igen, esélyt biztosít arra, hogy a rendőrök elkapják a csalót, és ön viszontláthassa a pénzét.

Ebben az esetben fontos, hogy az ügy digitális lenyomatai rendelkezésére álljanak: a levelezés, a csetelés, az utalás bizonylata, képernyőkép a rendelésről, valamint a kereskedő számlaszáma. A számlavezető bank azt is képes kideríteni, hogy kihez tartozik ez a számlaszám.

Akár fény derül a csaló kilétére, akár nem, a jövőben az a legbiztosabb, ha internetes vásárlásai során nem az előre utalást választja.

Amikor nem működik a termék

Ha hibás, nem működő ajándék kerül a karácsonyfa alá, joga van a vásárlást követő 3 munkanapon belül kicseréltetni, megjavíttatni, vagy a vásárlástól való elállás során az árut visszaadni, és ellenértékét visszakapni.

Jogai érvényesítéséhez fel kell keresnie a szóban forgó üzletet, vagy azt a forgalmazót, ahol a terméket vásárolta. Szüksége lesz a vásárlást igazoló blokkra/számlára, a jótállási jegyre, és persze a termékre is. Ha a kereskedő nem együttműködő, kérje a jegyzőkönyvet, amiben feltüntetésre kerül a termékkel kapcsolatos kifogása.

Végső esetben a fogyasztóvédelmi felügyelőségekhez nyújthatja be a panaszát.

Ha interneten vásárol karácsonyi meglepetést, a rendelés gombra való kattintás előtt mindenképp tanulmányozza át a szerződéses feltételeket (ÁSZF), valamint alaposan ellenőrizze le az adott webáruház megbízhatóságát.

Nem működik a termék, de a kereskedő nem cseréli vissza a terméket? Meg sem érkezett az áru? Feljelentést tesz, de nincs otthon a jog világában? Ha ügyvédi segítségre van szüksége, rám számíthat. Keressen bizalommal.

Dr. Kovács Norbert ügyvéd

komment
süti beállítások módosítása