Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Erre figyeljen, ha tervezőasztalról vesz lakást!

2016. november 23. 11:06 - dr. Kovács Norbert

Manapság igen divatos lett tervezőasztalról lakást vásárolni. Egyre másra jelennek meg az ez irányú hirdetések, melyek új építésű otthonokat kínálnak, természetesen igen kedvezményes áron.

Az, hogy egy otthon már azelőtt gazdára talál, mielőtt akár az alapozási munkálatait elkezdték volna, elsősorban a lakásépítési fronton kialakult helyzetnek köszönhető: csak stabil hátterű építőipari cégek vágnak ugyanis bele a projektekbe, illetve, a lakáspiacon jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Elárulom, mire figyeljen, hogy a sok esetben két év utáni átadás során is elégedett lehessen.

 

16291018_l.jpg

 

  1. Nézzen utána az ingatlanberuházónak!

Ha fogalma sincs, milyen fedezete van az építésre, ha nincs vele tisztában, hogyan zajlanak majd az építési ütemek, a minőség, és a kivitelező ellenőrzése, az a lehető legrosszabb előjel.

Egy komoly cég képviselője nem fog meglepődni, ha kérdéseket tesznek fel neki, sőt, készségesen válaszol, tájékoztatja a vevőt, és biztosítja számára az őt védő jogokat. Egy komoly beruházónak igenis vannak valós referenciái, és leinformálható a tőzsdén, vagy valamilyen szakmai szervezetnél.

Mivel a beruházók mögött általában bankok állnak, azt tanácsolom, találkozzon a bank képviselőjével is, és érdeklődjön a beruházóról, valamint a projektről is.

  1. A rugalmasság dicsérendő, de vajon tényleg megéri ez önnek?

Mivel a kivitelezés első szakaszaiban kerül sor a vásárlásra, még beleszólhat a lakás kialakításába, és többnyire van is mód egyéni elképzelések megvalósítására. Azonban, mindenképp tisztázza, hogy az esetleges alaprajzi változások, áthelyezések milyen extra költséget jelentenek a kivitelezés összegét tekintve.

Jó tudni, hogy bármennyire is szeretnénk, a homlokzati képet befolyásoló elemek (ablak, párkány, erkély), a teherhordó főfalak, és a vizesblokk (fővezeték, strang) helye nem változtatható. Tehát, a rugalmasságot ne csak a beruházótól várja el, önnek is kellően rugalmasnak kell lennie.

  1. Minden apróság számít

Legyen különös tekintettel a villanykapcsolók, konnektorok számára, elhelyezésére.

Az alaprajz fölött állva még van lehetőség klíma előkészítést kérni, átgondolni, hogy világítunk-e majd spotlámpával, lesz-e hangulatvilágítás, vagy okos váltókapcsoló.

Padlófűtést szeretne? Radiátorosat? A kezdetek kezdetén még bőven variálhat a fűtési rendszerek területén is.

Sőt, mivel az aljzatbeton vastagsága a különböző típusú burkolatok (parketta, járólap, hajópadló) szerint változik, előre ki kell választania, hova, milyen kerüljön.

Képzelje el, hogy milyen élete lesz új otthonának falain belül, és döntsön a praktikus észérvek alapján. Jó ötlet felkeresni egy lakberendezőt, belsőépítészt is, aki tanácsaival segít okosan kihasználni a tereket.

Nem mellékesen a fürdőszobai részletek (pl.: falba süllyesztett tartály) átgondolásának is most van itt az ideje.

   4. Nézze egészben a képet, a tervezőasztalról ugyanis hamis képet kaphat

Menjen ki az építendő lakás helyszínére, nézze meg a környező épületeket, fedezze fel a környéket. Gondolja át, milyen lesz majd a kilátás, a fényviszonyok, mekkora zajjal kell majd számolnia.

Érdemes érdeklődni, hogy lesz-e más fejlesztés a környéken, milyen az önkormányzat terület szabályozási terve. Az alaprajz mellett pedig a szintrajz, a homlokzati rajz, és a látványterv áttanulmányozása is rendkívül fontos.

Buktató lehet, ha nincs meg az építési engedély. Továbbá legyen türelmes, várja meg, míg a beruházó átadja az építtető cégnek a tulajdonjogot, hiszen a leendő tulajdonos is csak akkor kerülhet széljegyre.

  1. Az adásvétel ünnepélyes pillanata

Az adásvételi szerződést csakis alapos átolvasás alapján írja alá, és ne feledje tüzetesen átnézni a mellékletet sem. Figyeljen oda arra, hogy a szerződésben rögzítve legyen a kötbér mértéke, a lakás adottsága (nettó és bruttó mérete), a szavatosság és a garanciák vállalása, valamint a tulajdonjog bejegyzés.

Ha nem érti a bonyolult jogi szövegezést, ne keseredjen el. A lakásvásárlás ugyan kockázatos, de egy ügyvéd segítségével teljesen biztonságossá válik.

  1. Ne adja olyan könnyen a vételár utolsó részletét!

Előtte ellenőrizze le, hogy valóban kifogástalan minőségű-e a ház műszakilag is.  Fontos, hogy legyen áram a vezetékekben, kérdés, hogy jók-e a nyílászárók, kábelezettek-e a kapcsolók, konnektorok nem sérültek-e a burkolatok, a szaniterek, stb. Vezessen hibalistát, és szükség esetén kérjen segítséget hozzá.

Tervezőasztalról szeretne új otthonba befektetni? Gratulálok a döntéshez. Ám kérem, mindig legyen nagyon figyelmes a választásnál. Segíthetek, hogy a legjobb döntést hozza? Komoly ügyvédi tapasztalattal, és jogi ismeretek birtokában segítem hozzá az átgondolt döntéshez.

Tisztelettel,

Dr. Kovács Norbert ügyvéd

komment
süti beállítások módosítása