Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Ingatlant vásárol? Lízingelje!

2010. december 09. 19:00 - dr. Kovács Norbert

A lízing részesedése a lakásfinanszírozáson belül nőhet a következő hónapokban, hiszen a devizahitelek jelzálogbejegyzésének megtiltása után kizárólag ennél a finanszírozási formánál van lehetőség EUR alapon eladósodni. EUR alapú lízing esetén pedig a kamat még mindig kedvezőbb, mint a forint esetében, az a bizonyos olló pedig a már lezajlott, illetve várható kamatemelések miatt tovább tágulhat. Teljesen jogos kérdésként merülhet fel a Kedves Olvasómban, hogy a jogalkotó miért nem 240-es EUR/HUF árfolyamnál „tiltotta meg” a devizában történő hitelfelvételt – megelőzve ezzel a „devizahitelesek ellehetetlenedését”. Tény, hogy azzal, hogy a jelenlegi magas árfolyamon nem lehet devizahitelt felvenni, tökéletesen elzárták az embereket annak lehetőségétől, hogy a forint erősödése esetén csökkenjen a törlesztő részlet… Mindezek ellenére a jelenlegi helyzet megoldására törekedve, az alábbi hasznos információkat osztom meg Önökkel! >

Az ingatlanlízing-termékekre korábban is jellemző volt, hogy a vásárlási hiteleknél kisebb saját erővel lehetett finanszírozáshoz jutni. A legutóbbi törvénymódosítások megerősítették ezt a különbséget: az ingatlanlízingnél az ingatlan forgalmi értékére vetítve a finanszírozás maximális összege minden esetben öt százalékkal magasabb, mint a hitelek esetében. Ez forintalapú finanszírozás esetében a piaci ár 80, míg  EUR alapú lízing esetében 65 százalékát jelenti.

Az ingatlanlízing előnyeihez sorolható még, hogy az ingatlanok a szerződések futamideje alatt többször is gazdát cserélhetnek, a szerződések átvállalási konstrukcióban is folytathatók; ebben az esetben nem kell a vagyonszerzéshez kapcsolódó illetéket kifizetni, és ekkor még öt éven belüli eladás esetén sem terheli az ügyfelet az ingatlan értéknövekedésére jutó személyi jövedelemadó.

Új építésű lakóingatlan esetén jelentősen olcsóbb finanszírozási lehetőséget kínál a lakáslízing termék, mint egy hasonló kamatozású hitel.

Nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban, a hitellel ellentétben, a finanszírozott összeg 25 százalékos Áfa része kamatmentesen fizetendő, így a havi törlesztő részlet akár 20 százalékkal alacsonyabb lehet a hasonló kamatozású lakáshitelekhez képest. Ma azonban már a lakáslízing területén is kizárólag jövedelemalapú finanszírozás létezik - hasonlóan a hitelekhez -, a fedezetalapú finanszírozás eltűnt a piacról.

Fenti előnyök ellenére kérek szépen mindenkit, hogy a szerződés aláírása előtt olvassák el figyelmesen az „apró betűs” részt, illetve kérjék ügyvédük, jogi tanácsadójuk segítségét, hiszen ne feledjük: a tervezés, az átgondolt cselekvéssorozat későbbi jelentős kellemetlenségtől mentheti meg a kedves Ügyfelet; és ez igaz az élet egyéb területeire is!

Konkrét kérdése merült fel? A blogot érintő ötlete, javaslata van, vagy csak egyszerűen ki akarja fejteni a témával kapcsolatos véleményét? A „Szólj hozzá!” feliratra kattintva kommenteljen, vagy írjon e-mailt a drkovacsnorbert@drkovacsnorbert.hu e-mail címre!

 

komment
süti beállítások módosítása