Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Kerékbilincs. Akkor egységesek a díjak, vagy sem?

2010. december 02. 19:49 - dr. Kovács Norbert

Az 55/2009. (X.16.) IRM rendelettel a jogalkotó egységesítette a kerékbilincselésért és a járművek elszállításáért felszámítható összeg maximumát. E szerint Budapesten és a 200.000 főt meghaladó városokban legfeljebb 20.000,- Ft-ot, az egyéb településeken pedig 17.250,- Ft-ot, illetve 14.500,- Ft-ot kell fizetni a személygépkocsi elszállításáért; egységesen 11.500,- Ft fizetendő pedig a kerékbilinccsel való rögzítés megszüntetéséért.

A jogszabály rögzíti, hogy az intézkedés végrehajtása során a közterület-felügyelőnek úgy kell eljárnia, hogy a járműben sérülés vagy egyéb károsodás ne keletkezzen.

Az autósokat védi, hogy az intézkedés megkezdésekor az üzemben tartó személyének megállapítása céljából a járművet ellenőrizni kell a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény alapján vezetett nyilvántartásban. Ha a nyilvántartás tartalmazza az üzemben tartó rövid szöveges üzenet fogadására szolgáló elérhetőségét vagy telefonszámát, akkor egy alkalommal meg kell kísérelni az üzemben tartó értesítését az intézkedés megkezdéséről. Ha az üzemben tartó ezen értesítésre adott válaszában jelzi, hogy 15 percen belül a helyszínre érkezik, és a járművet eltávolítja, akkor az intézkedést fel kell függeszteni. Ha ez az időtartam eredménytelenül eltelt, az intézkedést folytatni kell. Felfüggesztett eljárás esetén a szabálytalanul várakozó autós csökkentett költséget fizet.

Az eddigi, önkormányzatonként változó gyakorlat a központi szabályozással várhatóan követhetőbb, átláthatóbb lesz, bár a jelenlegi önkormányzati rendeletek még 2010. december 31-ig hatályban maradhatnak, eddig kaptak ugyanis az önkormányzatok türelmi időt az eltérő költségek felszámolására, az egységes tarifák bevezetésére.

Konkrét kérdése merült fel? A blogot érintő ötlete, javaslata van, vagy csak egyszerűen ki akarja fejteni a témával kapcsolatos véleményét? A „Szólj hozzá!” feliratra kattintva kommenteljen, vagy írjon e-mailt a drkovacsnorbert@drkovacsnorbert.hu e-mail címre!

 

1 komment
süti beállítások módosítása