Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Kötelező felelősségbiztosítás - új szabályok, megtakarítási lehetőség

2010. november 02. 13:19 - dr. Kovács Norbert

 A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás jogintézményének szabályozását a 2009. évi LXII. számú törvény elfogadásával alapvetően megváltoztatta a jogalkotó.

A jogszabályi környezet talán leglényegesebb változása az, hogy az idei évtől a kötelező biztosítás megkötése során a lökettérfogat helyett (a forgalmiban: cm3) a teljesítmény (a forgalmiban: Kw) számít majd. Ennek folytán a régebbi, nagyobb - akár 2-3000 cm3 feletti - hengerűrtartalmú, de viszonylag kis teljesítményű gépjárművek tulajdonosai a mostaninál jelentősen alacsonyabb díjakat is találhatnak majd a piacon.

A teljesítmény alapú besorolás indokoltságát az adja, hogy egyre kisebb hengerűrtartalommal produkálják a motorok ugyanazt a teljesítményt, a nagyobb teljesítmény pedig rendszerint nagyobb veszéllyel, és így több kárral is járhat.

„A teljesítmény alapú besorolás kategóriái a személyautóknál: 37 kW alatt, 38-50, 51-70, 71-100, 101-180 kW, illetve e teljesítmény felett. A motorkerékpároknál az eddigi 3 besorolási kategóriából 4 lesz, ezek: 12 kW alatt, 13-35, 36-70 kW, illetve e felett. A tehergépkocsiknál a megengedett össztömeg tolódik feljebb. Az N1 kategóriánál a 2 tonna 3,5 tonnára, az N2 2-6 tonnája 3,5-12 tonnára, míg a 6 tonna feletti N3 kategória 12 tonna felettire módosul 2011-től” – áll az MTI közleményében.

További változás, hogy az idei évvel bezárólag meg fog szűnni az egyszeri év végi kötelező váltás lehetősége. 2011. január 1. után az új szerződések évfordulója ugyanis az adott jármű vásárlásának dátumához fog igazodni, azaz a kötelező biztosítás megkötésének ideje lesz az irányadó. E változásra tekintettel bővítette a biztosítók kötelezettségeit a nevezett törvény 17. §-ának (4) bekezdése, mely szerint a biztosító a biztosítási időszak utolsó napját megelőző ötvenedik napig elküldött írásos értesítőben tájékoztatja a szerződő felet a biztosítási évfordulóról és a következő biztosítási időszakra - az értesítés időpontjában rendelkezésre álló adatok alapján - a díjtarifa szerint várható díjról.

Nem változott az a szabály, mely szerint a kötelező biztosítás váltására csak a szerződés fordulója előtt 30 nappal van lehetőség.

A köztelező biztosítók következő éves díjainak meghirdetése kapcsán a továbbiakban is minden év október hónapja marad a határidő; az ily módon publikált díjaikat 1 évig nem változtathatják meg.

Fentiekre tükrében tehát mindenképpen érdemes meggyőződni gépjárművünk valódi teljesítményéről, hiszen éves szinten – kis odafigyeléssel - komoly megtakarítás érhető el.

Konkrét kérdése merült fel? A blogot érintő ötlete, javaslata van, vagy csak egyszerűen ki akarja fejteni a témával kapcsolatos véleményét? A „Szólj hozzá!” feliratra kattintva kommenteljen, vagy írjon e-mailt a drkovacsnorbert@drkovacsnorbert.hu e-mail címre!

komment
süti beállítások módosítása