Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Az előszerződés jogintézményéről röviden

2010. október 26. 18:58 - dr. Kovács Norbert

Mi is az az előszerződés? Mi előtt van; milyen jogai és kötelezettségei adódnak egy ilyen szerződésből a feleknek? A fenti kérdések mind a magán-, mind az üzleti életben gyakorlatilag bármikor felmerülhetnek.

A Ptk. vonatkozó rendelkezései értelmében a felek megállapodhatnak abban, hogy egy későbbi időpontban egymással szerződést kötnek. Mint a neve is mutatja, az előszerződés is egy szerződés, de mégis kicsit más. Az előszerződés nem a felek közötti végleges megállapodás, hanem egy arra vonatkozó kötelezettség, hogy későbbi időpontban egymással szerződést fognak kötni. Természetesen nem akármiről és akármilyen feltételekkel, hanem pontosan meghatározott témában és módon. Ez persze csak akkor igaz, ha már az előszerződés megkötésekor tisztázták a pontos részleteket, ami a végleges szerződésnél irányadó lesz.

Az előszerződés tehát alapvetően egy arra vonatkozó megállapodás, hogy ki, mikor és milyen feltételekkel fog szerződést kötni. Erre tekintettel az a legjobb megoldás, ha a szerződő felek már ekkor minden későbbi lényeges tudnivalót rögzítenek annak érdekében, hogy később ne legyen vitájuk abból, pontosan hogyan is nézzen ki a végleges szerződés.

Felmerülhet a kérdés, hogy van-e, s ha igen, akkor mi a következménye annak, ha valaki mégsem köti meg az előszerződésben vállalt végleges szerződést. Az előszerződés megszegése esetén a másik fél bírósághoz fordulhat: kérheti a bíróságot, hogy a korábban megkötött előszerződés alapján hozza létre közöttük a végleges szerződést. Látható tehát, hogy míg egy végleges szerződés nem teljesítése esetén azt kérhetjük, hogy a bíróság kötelezze a másik felet a teljesítésre, itt ez egy kicsit másképp néz ki a kereshetőségi jogalap.

A könnyebb érthetőség kedvéért nézzünk egy példát: eladó és vevő kötnek egy ingatlan adásvételi előszerződést azzal, hogy három hónap múlva megkötik a végleges szerződést, ami alapján az eladó majd megkapja a vételárat, míg a vevő a lakás tulajdonjogát. Három hónap múlva azonban az eladó meggondolja magát és mégsem írja alá a végleges adásvételi szerződést. Mit tehet a vevő ez esetben? Fentiekkel összhangban a bíróságtól azt kérheti majd, hogy az eladót kötelezzék a végleges adásvételi szerződés megkötésére.

S hogy mikor válasszuk céljaink elérésére az előszerződét? Előfordulhat, hogy nem is lehet mást aláírni, mert valamelyik fél nincs még olyan helyzetben, hogy véglegesen elkötelezze magát. A kérdésre azonban teljes mértékben megnyugtató válasz csakis a konkrét eset összes körülményeinek mérlegelése után adható, így azt javaslom, hogy döntésük meghozatala előtt mindenképpen kérjék ki ügyvédjük tanácsát, hiszen az előszerződés is szerződés, csak tudnunk kell: valóban az biztosítja-e leginkább az érdekeiket.

Konkrét kérdése merült fel? A blogot érintő ötlete, javaslata van, vagy csak egyszerűen ki akarja fejteni a témával kapcsolatos véleményét? A „Szólj hozzá!” feliratra kattintva kommenteljen, vagy írjon e-mailt a drkovacsnorbert@drkovacsnorbert.hu e-mail címre!

 

komment
süti beállítások módosítása