Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Kiderült, hogy külföldön van öröksége? Így juthat hozzá!

2018. március 08. 09:11 - dr. Kovács Norbert

Sokan nem is gondolnák, hogy a Magyarországon levő hagyatékok mintegy 25%-át külföldön található vagyonelemek alkotják. Ez alapján nem kizárt, hogy akár Önt, vagy egy közeli ismerősét egy nap azzal a hírrel fogadják, hogy külföldön található házat, járművet, pénzösszeget, céget vagy más vagyonelemet örökölt. Mielőtt a kedves Olvasóm megvenné a drága repjegyet és lefoglalná a hotelszobát, engedje meg, hogy röviden tisztázzam, mi is a teendő az ilyen típusú öröklés esetében.

villa.jpg

Melyik ország joga érvényes?

Ha Önnek pl. az 56-os forradalom idején felmenői egy mai EU-s tagországba költöztek és ott halmoztak fel vagyont, akkor nem elhanyagolható, hogy felkészült legyen az ilyen helyzetekben való öröklés jogi hátterével kapcsolatban. A külföldön levő vagyontárgyak birtokba vételét az Európai Öröklési Rendelet szabályozza 2015 Augusztus 7 óta. Ez egy nemzetközi szintű jogi rendelkezés, mely a hagyatéki ügyekben alkalmazandó és melynek köszönhetően

 

nem kell egy Magyarországon élő, külföldi vagyontárgyakat örökölt személynek külföldre utaznia az öröksége megszerzéséhez

 

- abban az esetben, ha az örökhagyó halálakor Magyarországon volt. Az Európai Öröklési Rendelet szabályozása alapján ugyanis annak a tagállamnak a jogát kell alkalmazni, ami az örökhagyó utolsó szokásos tartózkodási helye volt. Ebben az esetben nem mérvadó, hogy a vagyontárgy (pl. egy nyaraló az Adriánál) külföldön van. Ebben az esetben a fent említett rendeletnek köszönhetően, itthonról is intézhető a hagyatéki eljárás. Az eljárás első körben önkormányzati jegyző, majd pedig közjegyző előtt zajlik. Célja, hogy tisztázza az öröklendő vagyon mértékét, az örökösödésük személyét és részesedésük mértékét, ill. az öröklés jogcímét – majd minderről egy ún. hagyatékátadó végzést állítson ki.

 

Mik a kivételek? 

Az Európai Öröklési Rendelet értelemszerűen az EU-s tagországokra vonatkozik. Nem kell azonban aggódnunk azokkal az országokkal kapcsolatban sem, mint pl. az Egyesült Királyság, vagy egyes szomszédos (de nem EU-hoz tartozó) országok. Ezekkel az országokkal ugyanis Magyarország a hagyatéki ügyekre vonatkozóan kétoldalú jogsegélyszerződéseket kötött.

 

Ennek az együttműködésnek köszönhetően az –Észak-Írországban, Skóciában, Wales-ben, Angliában valamint Szerbiában, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában, sőt az Oroszországban örökölt vagyonelemek birtokba vétele sem lehetetlen küldetés. Az Egyesült Államoknál ugyan nincs ilyen együttműködési megállapodás, de a témában publikáló közjegyzők szerint az USA jogi működése lehetővé teszi a gyors hagyatéki ügyintézést.

 

Ezt tapasztalják a közjegyzők

A külföldi hagyatéki eljárások 90%-ában ingó vagyonelemek örökléséről van szó, 10%-ban csak ingatlanok örökléséről. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen típusú hagyatéki eljárások háromnegyede 3 hónap alatt, kisebb része pedig 3-6 hónap alatt zárul le. Az 1-2 évig elhúzódó hagyatéki ügyekért jellemzően nem a közjegyzők, sem pedig az illetékes külföldi szervek a felelősek, hanem az esetek többségében maguk az örökösök. Sok esetben pl. az örökösök nem hoznak a közjegyző tudomására nagyon fontos, az öröklést érintő információkat (pl. örököstárs kiléte, vagy újabb vagyontárgy). Az is megesik, hogy az örököstársak jogvitája miatt húzódik el egy ilyen eljárás.

 

 

+ Ügyvédi tipp

Fontos tudni, hogy a közjegyzőnek nem feladata az öröklendő vagyontárgyak mennyiségének és helyének felkutatása. Az örökös feladata elsősorban, hogy az eljáráshoz szükséges információkat felkutassa és a közjegyző tudomására adja. A későbbi ügyintézést mellett természetesen maga az örökhagyó könnyítheti meg azzal, ha még életében pontosan lekommunikálja családtagjaival a vagyontárgyak kilétét, mennyiségét és helyét.

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja).

Rendjén van, ha a „főbérlőm” bejárkál a lakásba? Az ügyvéd válaszol!

2018. február 19. 17:27 - dr. Kovács Norbert

Akárcsak bármely más, üzleti típusú érdekkapcsolatban, így az albérlő-főbérlő viszonyban is a jó együttműködés alapja, hogy mindkét fél tudja, mihez van joga és mik a kötelességei. Sajnos megesik, hogy egyes főbérlők a tulajdonosi pozíciót egyfajta fölényként fogva fel jogsértően viselkednek a bérlőkkel szemben – sok esetben önkényes és váratlan látogatások, sőt pótkulccsal való bejárkálások formájában. Cikkemben röviden összefoglalom az ezzel kapcsolatos jogi tudnivalókat.

pexels-photo-101808_1.jpeg

Tovább

Kárt okozott az áramszünet? Ezt teheti!

2018. február 06. 17:20 - dr. Kovács Norbert

Mindaddig, amíg otthon a lámpafénynél, olvasás közben ér bennünket áramszünet, a probléma ugyan kellemetlen, de nem feltétlenül jár hosszú távú következményekkel. Egy váratlan áramszünet viszont komoly adatvesztést, meghibásodást, rongálódást, azaz súlyos anyagi kárt is okozhat, amennyiben nagy értékű, vagy kiemelten értékes adatokat tartalmazó eszközökkel (nagy teljesítményű számítógépek, vagy gépparkok, erősáramú berendezések stb.) dolgozunk. A Fővárosi ítélőtábla az ilyen esetek orvoslása és a fogyasztók védelme érdekében ítéletet is hozott a közelmúltban.

light-bulb-current-light-glow-40889.jpeg

Tovább

Kár érte lakásást, de nem fizet a biztosító? Ezt tegye!

2018. január 29. 18:07 - dr. Kovács Norbert

A biztosítási társaságok – hasonlóan a közműszolgáltatókhoz – meglehetősen pontosan és szigorú fizetési határidőkkel kérik be az esedékes havidíjakat. A számlák óramű pontossággal érkeznek, saját, jól felfogott érdekünk, hogy biztosításunk mindig rendben és fizetve legyen. Számos olyan esetről hallani, hogy a lelkiismeretesen fizető ügyfelek viszont hosszú várakozásra kényszerülnek, amikor kár éri őket és igényelnék a – gyakran életmentő – kifizetést a biztosító társaságtól. Cikkemben néhány praktikus, gyors javaslatot adok, hogy szerződéskötésnél mire figyeljünk, miként érvényesíthetjük jogainkat, ha a biztosító indokolatlanul hosszasan várakoztat minket a kifizetéssel, vagy esetleg elutasítja a kifizetési kérelmet.

broken-window.jpg

Tovább