Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Online vásároltam, de nem tetszik. Visszakérhetem pénzem? Az elállási jogról szakszerűen

2017. július 06. 14:14 - dr. Kovács Norbert

A kétezres évek elejétől kezdve a vásárlási szokásaink is elkezdtek átalakulni az interneten, az olyan oldalak felemelkedésével, mint az Amazon, az eBay, és magyar megfelelőik. Ezeknek az oldalaknak a lényege, hogy egy óriási virtuális piacként működve a bolygó különböző pontjain élő potenciális vevőket és eladókat kötnek össze. Ezzel együtt egyre több szerződés kötődik olyan emberek és vállalkozások között, akik sosem találkoztak, és egyre több olyan terméket vásárolunk, amelyet sosem láttunk. Így aztán előfordulhat, hogy nem pontosan olyan csomagot veszünk a kezünkbe, mint amilyenre számítottunk. Mi a teendő ilyenkor, mit küldhetünk vissza, és mivel kell együtt élnünk?

pexels-photo-25036.jpg 

Mit jelent az elállási jog és mi az értelme?

A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II.26.) Korm. rendelet alapján minden online vásárlót elállási jog illet meg, melynek lényege, hogy egy interneten megkötött szerződéstől egyoldalúan, indoklás nélkül visszaléphetünk (azaz nem csak abban az esetben, ha a termék például hibás vagy hiányos) 14 napon belül. Bár természetesen léteznek kivételek és korlátozások, melyekre később ki is térünk, tulajdonképpen az elállási jog az, ami miatt meg merünk rendelni egy inget, egy mobiltelefont, vagy egy tízes csomag befőttesüveget interneten. A rendelkezés értelmét az adja, hogy mivel a vételár kifizetése előtt nem tudjuk az árut kipróbálni, felpróbálni, körbesétálni, az eladónak kötelessége, hogy ezt ilyen formában lehetővé tegye.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha a terméket nem csak kipróbáltuk, hanem ezen felül is használtuk, akkor a termék ebből fakadó értékcsökkenésért felelősséggel tartozunk a vállalkozás felé. 

A csomagolás felbontása és a termék kipróbálása nem vezet az elállási jogunk elvesztéséhez [kivéve zárt csomagolású egészségvédelmi, higiéniai termékek, hang-, illetve képfelvétel (CD és DVD lemezek), számítógépes szoftver esetében].

 

Mit tegyek, ha nem egy cégtől vásároltam olvasólámpát, hanem egy melbourne-i programozótól, és nem tetszik?

A rendelkezés ugyanúgy vonatkozik vállalkozásokra és magánszemélyekre is, azaz a lámpát ugyanúgy visszaküldheti 14 napon belül. Magánszemély esetében nagyobb a kockázat, hogy ilyen esetben kámforrá válik az eladó, vagy nem hajlandó visszavenni, de a legtöbb erre szakosodott online portál ellenőrzi a felhasználóit, pont az ilyen csalások elkerülése végett.

 

Mikortól indul az a bizonyos 14 nap? 

Ha meggondolnánk magunkat, és úgy döntünk, hogy visszalépünk a vásárlástól, ezt akár az utalás utáni másodpercben is megtehetjük. Fontos tudni viszont, hogy onnantól kezdve, hogy átvesszük a csomagunkat a futártól (szolgáltatás esetén a szerződéskötés napja a mérföldkő), 14 napunk van arra, hogy kipróbáljuk és eldöntsük, megtartjuk-e. A 14 napba nem számít bele az átvétel napja, illetve ha határidőn belül feladtuk, az sem probléma, ha csak később érkezik vissza az eladóhoz. Figyelem, a hétvégék is beleszámítanak a 14 napba!

 

Végül néhány gyakori példa, amikor nem gondolhatjuk meg magunkat

 A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 29. §-a alapján vannak bizonyos esetek, amikor együtt kell élnünk egy átgondolatlan Enter következményeivel. Ide tartozik például, ha tudatosan, kifejezetten lemondunk erről. Másrészt, ha a szóban forgó termék egyéni vagy személyre szabott, ugyanígy nem élhetünk elállási jogunkkal, hiszen a vállalkozás kis eséllyel tudná másnak eladni azt. Harmadrészt ide tartozik minden olyan termék, ami romlandó VAGY higiéniai okokból zárt csomagolású VAGY lezárt csomagolású CD és DVD, amit kibontottunk VAGY árverésen vásároltuk. Egyéb esetek is előfordulhatnak viszont, amikor nem élhetünk ezzel a jogszabályi lehetőséggel.

 

     + Ügyvédi tipp

Főszabályként minden interneten vásárolt dolgot és szolgáltatást visszaküldhetünk vagy lemondhatunk 14 naptári napon belül. Azonban ha bizonytalan, hogy az Ön által vásárolni kívánt termék (különösen, ha nagy értékű) is ide tartozik-e, érdemes ügyvéd segítségét kérni.

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja.)

“Van egy öltetem, le akarom védetni” - Közérthetően a szellemi tulajdon védelméről  

2017. június 21. 15:27 - dr. Kovács Norbert

 

Manapság, mikor a bombasztikus lakás-startupok, garázsvállalkozások és a látványosan felfutó üzleti vállalkozások korát éljük, sokakban megfogalmazódik a kérdés: mit kell tennem, ha van egy innovatív ötletem? Hogyan vehetem elejét annak, hogy egy munkatárs, vagy ismerős visszaéljen a jóhiszeműségemmel és ellopja az ötletemet? Hogy védekezhetek az ellen, hogy egy alvállalkozóm, kollégám “megkerüljön” és megcsinálja az üzleti ötletemet nélkülem? Ezek a kérdések egy igencsak sokrétű és összetett jogi területre mutatnak. Lentebb a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos legalapvetőbb fogalmakat tisztázom - röviden és közérthetően.

pexels-photo-191100.jpeg 

Tovább

Lehet, hogy több közös költséget fizet, mint amennyit törvény szerint kellene!

2017. június 08. 01:33 - dr. Kovács Norbert

A lakhatással járó alapköltségek - úgymint a víz, villany, fűtés és csatornaelvezetés díjai - mind kőbevésett havi költségek, melyek alapesetben a fogyasztásunk arányában terhelnek bennünket. Ha a közműszolgáltató több vízdíjat fizettetne velünk, mint amennyit tényszerűen elhasználtunk, akkor biztosan valami technikai problémára gyanakodnánk, reklamálnánk és a szolgáltató jó eséllyel felülvizsgálná a számlát. A társasházakban lakók jól tudják, hogy a közös költség is egy ilyen “kőbe vésett” költség, amivel minden hónapban számolni kell. Arról viszont a társasházban élők többségének fogalma sincs, hogy sok esetben több közös költséget fizetnek meg, mint amit jogilag kötelező lenne. Hogy ennek mi az oka? Jöjjenek a részletek!

accountant-accounting-adviser-advisor-159804.jpeg 

Tovább

Talán azt se tudja mi ez, de június 30-tól akár Önnek is kötelező lehet!

2017. június 01. 10:16 - dr. Kovács Norbert

Sokan nem tudják, de külön törvények szabályozzák a hazai cégek energetikai ügyeit. Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény már 2015-ben hatályba lépett és bár azóta több módosításon is átesett, jelenleg is megközelítőleg 8000 olyan magyar cég van, akiket a törvényben foglaltak érinthetnek – sok esetben nem is tudnak róla a cégvezetők. A jelenleg is hatályban levő, aktuális törvény értelmében ezeknek a cégeknek ún. Energetikai Szakreferenst kell szerződtetniük energiafogyasztásuk optimalizálásához, energiaköltségeik csökkentése érdekében. Különösen azoknak javaslom a továbbolvasást, akik most úgy gondolják: “Nekem erre nincs szükségem!”

energetika.jpeg

Tovább