Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Miért is kell ügyvéd az ingatlan adás-vételhez? Hát ezért.

2017. szeptember 14. 09:50 - dr. Kovács Norbert

Gyakori vélemény az ingatlan adásvételi ügyletek kapcsán, hogy valójában 2-3 találkozóra, egyeztetésre, valamint egy egyszerű szerződéses formanyomtatványra van szükség és kezitcsókolom. Az ingatlan adásvétel során elvégzett ügyvédi munkát nagyon sokan aránytalanul költséges, “kamu” tevékenységnek látják, mondván “egy szerződésbe én is bele tudom írni a nevemet meg a dátumokat”. A valóságban viszont jóval többről van szó, mintsem pár adat átírogatásáról egy online letölthető, kétoldalas szerződés formában. Azok kedvéért, akiknek nem világos, miért is jó, ha szakembert bízunk meg egy esetenként több tízmilliós ügylet jogi levezénylésével, röviden és tömören összefoglalom az ügyvéd feladatköreit az ingatlan adás-vételek során.

pexels-photo-288477.jpeg

1. Tárgyalások, felek megegyezése

Az ügyvéd mindenek előtt begyűjti az eladó, a vevő, valamint az ingatlan adatait még a szerződéskötést megelőzően. Olyan, stratégiai fontosságú adatokat is összegyűjt, mint a birtokbaadás pontos ideje és feltételei, a fizetés konstrukciója és határideje(i), valamint egyéb, speciális feltételek. Azonosítja a feleket, ellenőrzi személyes okmányaik érvényességét, valamint az ingatlan friss tulajdoni lapját. Gyakori eset, hogy a felek között nem alakul ki teljes harmónia a feltételeket illetően az első pár találkozón – nemritkán azért, mert eszükbe sem jut, pontosan milyen kérdéskörben kellene még dűlőre jutniuk. Ekkor az ügyvéd pótolja a hiányokat és elvégzi a szükséges közvetítői feladatokat. A felek közötti egyeztetés létrehozása a felek bizalmatlansága, hirtelen koncepcióváltásai, vagy egyéb körülményei miatt akár napokat, heteket felemésztő, folyamatos e-mailezéseket és telefonálgatásokat jelenthet, azonban az eljáró ügyvéd szakszerű tevékenysége jelentősen lerövidítheti a folyamatokat.

 

2. Szerződéstervezet elkészítése

Ha a felek egyetértésre jutottak a feltételekben, az ügyvédre vár a feladat, hogy előkészítse a szerződés tervezetét. Egyesek azt gondolhatják, hogy itt mindössze 5-10 üres mező kitöltögetéséről van szó, valójában viszont számos olyan észrevétel, módosítási kérés, hirtelen megváltozott feltétel adódhat, aminek a pontos jogi nyelvezetben való megírása bizony az ügyvéd feladata. A “jó de akkor aláírás után hány nappal, ki kinek mennyit fizet” valamint a “ki állja és milyen formában a konyhai válaszfal kibontását” típusú kérdések korrekt és világos rögzítése a szerződésben szintén az ügyvéd dolga.

 

Az adásvételi szerződés mellett az ügyvédnek egy jó adag egyéb dokumentumot kell előkészítenie pl. NAV-on adatlap, bejegyzési engedély, letét, átvételi elismervény, pénzmosással kapcsolatos nyilatkozatok, tényvázlat, stb.

 

3. Szerződéskötés 

Bár a szerződés előkészítési fázisában a legtöbb részlet tisztázásra kerül, de a szerződéskötéskor jellemzően mindig akadnak még extra kérések, javaslatok, amik szövegmódosítást igényelnek. Maga a szerződéskötés is általában összetettebb esemény, mint 2 tollvonás: az ügyvéd pl. még egyszer, utoljára szóban is ismerteti a szerződés részleteit, hogy a felek minden kétséget kizáróan, egyetértőleg írják alá azt.

 

4. Földhivatali ügyintézés

Miután a szerződés aláírásra került, be kell jegyeztetni az új tulajdonos tulajdonjogát. Ennek céljából az ügyvéd az előkészített dokumentumokat és kérelmet beadja a földhivatalba - nem utolsó sorban a földhivatali bejegyzés törvényi feltétele, hogy az ügyvéd ellenjegyezze a szerződést. Ennek a folyamatnak a végén, a földhivatali bejegyzéssel kerül jogi értelemben a vevő tulajdonába a megvásárolt ingatlan. 

 

    + Ügyvédi tipp

Ahogy láthatjuk, egy ingatlan adás-vétel valódi csapatmunka. Nem pusztán az eladó és a vevő magánakciója: részt vesz benne az ügyvéd, az építész sőt, gyakran banki képviselő is. Egy sikeres adásvételi procedúrának elengedhetetlen összetevője egy tapasztalt, alapos ügyvéd. Sokan nem tudják, hogy egy adás-vételi ügymenet jogi biztonságáért az ügyvéd vállal felelősséget! Ha Ön ingatlan eladás, vagy vásárlás előtt áll javaslom, hogy olyan ügyvédet bízzon meg, aki ingatlanügyekben jártas és tapasztalt az adás-vételek területén.

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja.)

 

Ellőtte az összes szabadságát a nyáron? Ezt kell tudni a fizetés nélküli szabadságról!

2017. augusztus 16. 16:37 - dr. Kovács Norbert

A nyár utolsó heteihez közeledve sokan szembesülnek a fájdalmas valósággal – már ami az éves szabadnapjaik mennyiségét illeti. A fizetett szabadság éves mennyisége minden munkavállaló számára világos, ám a fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatos jogi tudnivalók sokak számára homályosak. “Bármikor, bármennyi fizetés nélküli szabadságot kivehetek?“ “Végül is ilyenkor nem kerülök pénzbe a főnökömnek.” “Mi van, ha már nincs több szabim, de a gyermekem megbetegszik? Nem maradhatok otthon ilyenkor?” Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolok lentebb, tömören, közérthetően.

pexels-photo.jpg

Tovább

Új munkahely? Ezt kell tudnia a próbaidőről!

2017. augusztus 03. 12:07 - dr. Kovács Norbert

A munkahelyi jogviszony létesítésének első és egyik legfontosabb mozzanatai közé tartozik a próbaidő intézménye. Ennélfogva mindenkinek, aki új munkahely keresésén, váltáson gondolkodik jó, ha tisztában van a próbaidővel kapcsolatos jogi tudnivalókkal. E heti cikkünkben a próbaidővel kapcsolatos általános jogi kérdésekkel, ill. a próbaidő gyakorlata körüli gyakori félreértésekkel foglalkozunk.

pexels-photo_ok.jpg

Tovább

Online vásároltam, de nem tetszik. Visszakérhetem pénzem? Az elállási jogról szakszerűen

2017. július 06. 14:14 - dr. Kovács Norbert

A kétezres évek elejétől kezdve a vásárlási szokásaink is elkezdtek átalakulni az interneten, az olyan oldalak felemelkedésével, mint az Amazon, az eBay, és magyar megfelelőik. Ezeknek az oldalaknak a lényege, hogy egy óriási virtuális piacként működve a bolygó különböző pontjain élő potenciális vevőket és eladókat kötnek össze. Ezzel együtt egyre több szerződés kötődik olyan emberek és vállalkozások között, akik sosem találkoztak, és egyre több olyan terméket vásárolunk, amelyet sosem láttunk. Így aztán előfordulhat, hogy nem pontosan olyan csomagot veszünk a kezünkbe, mint amilyenre számítottunk. Mi a teendő ilyenkor, mit küldhetünk vissza, és mivel kell együtt élnünk?

pexels-photo-25036.jpg 

Tovább