Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

5+1 dolog, amit feltétlenül tudnia kell, mielőtt belevágna a KATA-zásba

2017. november 07. 16:08 - dr. Kovács Norbert

Egy saját vállalkozás elindítása könnyen az életünk egyik legjelentősebb döntése is lehet akár pozitív, akár negatív fejleményekbe torkollik. Aki már egy percet is eltöltött a téma kutatásával vagy a gyakorlati teendők felmérésével, annak minden biznnyal ismerős a KATA adózási forma. Az alábbiakban igyekszem összefoglalni lényegre törően és gyakorlatiasan azt az 5+1 tényt a KATA-zásról, ami  reményeim szerint - segíteni fog saját vállalkozása elindításában!

 startup-photos.jpg

A kezdet 

Azok számára, akik esetleg még nem tudják pontosan, mi is az a KATA: Egy olyan adózási forma egyéni vállalkozók számára, amelyben egy fix éves bevétel határán belül mozogva elég egy havi fix díjat kifizetni amellyel – nagyon leegyszerűsítve és konyhanyelven – le van tudva az adózás és a különböző illetékek megfizetése. Amint meg van az a piaci rés, amire saját vállalkozását szeretné felépíteni, nemes egyszerűséggel ügyfélkapun keresztül leadhatja igényét a KATA adózási formáján belüli vállalkozási forma létesítésére (ügyfélkaput pedig bármely okmányirodában lehet létesíteni, ha esetleg még nem rendelkezik vele). Mindenek előtt egy fontos tudnivaló. KATA-s lehet: 

egyéni cég, egyéni vállalkozó, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság.

Fontos, hogy először kiválasszuk azokat a tevékenységi köröket (http://www.nyilvantarto.hu/letoltes/evig_ovtj_kodok.pdf), amiket szívesen végeznénk. Enélkül nem is lehet belevágni a kisadózói életformába. Itt jegyezném meg, hogy vannak olyan tevékenységi körök, amiket csak engedéllyel végezhetünk, ezek leellenőrzése az első lépés.

A KATA kiváltása alapvetően teljesen ingyenes, minden hónap 12-ig kell a járulékot befizetni és visszamenőlegesen kell az adót rendezni, azaz ha pl. Októberben indult vállalkozásunk, november 12-én kell legkésőbb kifizetni az előző hónap vállalkozói státuszával járó költségeket.

 

KATA és a pénzügyek

2017-ben az évi 6 millió forintos alanyi adómentesség bevételi határát felemelték 8 millióra. A KATA népszerűsége az egyszerűségének is köszönhető:

a havi járulék 50 ezer forint, viszont cserébe az e fölött megkeresett összeggel azt csinálunk, amit akarunk.

Azoknak sem kell aggódnia, akik többet keresnének, ugyanis 8 millió forint felett és 12 millió alatt a járulék fizetés kiegészül azzal, hogy az ÁFA-t is fizetni kell, míg 12 millió felett a megkeresett összeg 40%-át kell leadóznunk.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy vannak bizonyos kötelező költségek, melyet évente egyszer be kell fizetni és a járulékon felül vannak. Ilyen például az éves iparűzési adó, ami 50 ezer forintot jelent, de van kamarai regisztrációs díj is, ez 5000 Ft.

Széles körben elterjedt az az általános hiedelem, hogy magánvállalkozás indításakor kell, hogy legyen új bankszámlánk is. Ez nem feltétlenül igaz, ugyanis KATA miatt nem szükséges újat nyitni, teljesen megfelelő a saját, már meglévő számlánk.

 

Főállású KATA vagy kiegészítő tevékenység?

Nem mindegy az sem, hogy az ember kiegészítő tevékenységként tekint vállalkozására, vagy főállású KATA-zóvá válik, ugyanis más és más költségekről beszélünk mindkét esetben. Főállásban „KATÁzni” 50 ezer forint járulékfizetést jelent, azonban, ha van egy minimum 36 órás, bejelentett munkaviszonyunk, úgy abban az esetben csupán 25 ezret, azaz a teljes járulék 50%-át kell az állam felé utalnunk.

 

Egy darabig szüneteltetném. Lehet?

Ha az élet úgy hozza, hogy vállalkozásunkat jelenleg nem éri meg fenntartani, esetleg egyéb okok miatt nincs most tovább, egyszerűen szüneteltethetjük azt, szintén az ügyfélkapun keresztül lehet intézni. Ami viszont fontosabb a szünettel kapcsolatban, hogy minden esetben hónap legvégén lépjük meg, ugyanis az új hónapba belépve ismét járulékfizetési kötelezettségünk keletkezik, azaz egy újabb hónap adóját fizetjük ki, valószínűleg feleslegesen, hiszen nem termel semmi hasznot vállalkozásunk.

Érdemes észben tartani, hogy vállalkozásunk szüneteltetésekor az előző havi járulékot még rendezni kell, azaz ha például Április végén zárjuk le KATA-s korszakunkat, attól még május 12-ig az április hónap 50 ezer forintját el kell utalnunk.

 

Utalnék, de hova?

Kisadózóként kell utalnunk, még pedig a NAV „Kisadózó vállalkozások tételes adója” - számlájára. Közleményben tüntessük fel az adószámunkat, majd utalhatunk is. Az 50 ezer forint fedezi a TB-t, de választhatunk magasabb összegű tételes adót is, ami nagyjából megfelel a minimális nyugdíjalapnak is, ez 75 ezer forint.

Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás újabb kisadózót jelent be, akkor a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetni.

 

Számla és bélyegző

Egyéni vállalkozóként kötelesek vagyunk számlát adni munkánkról, ezért első körben vásárolni kell egy számlatömböt, ami készpénzes vagy átutalásos számlákhoz is jó. Ne felejtsük magunkkal vinni az adószámunkat tartalmazó dokumentumot, hiszen anélkül nem lehetséges a számlatömb kiváltása.

Triviálisan hangozhat de érdemes bélyegzőt is csináltatni, hogy ne kelljen minden esetben körmölnünk. Ha mindezekkel megvagyunk, jöhet a számlázás. Fontos: minden esetben tűntessük fel számlánkon, hogy “KISADÓZÓ”!

 

+ Ügyvédi tipp

Minden esetben érdemes felkeresni egy könyvelőt, aki segít, hogy ebben a komplex pénzügyi és adózási rendszerben eligazodjunk, hiszen mikor egy vállalkozás igazán beindul, hajlamos elsiklani az ember bizonyos jogi, adózásbeli feladatok fölött, amiknek az elmúlasztása viszont komoly következményekkel járhat.

komment
süti beállítások módosítása