Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Ellőtte az összes szabadságát a nyáron? Ezt kell tudni a fizetés nélküli szabadságról!

2017. augusztus 16. 16:37 - dr. Kovács Norbert

A nyár utolsó heteihez közeledve sokan szembesülnek a fájdalmas valósággal – már ami az éves szabadnapjaik mennyiségét illeti. A fizetett szabadság éves mennyisége minden munkavállaló számára világos, ám a fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatos jogi tudnivalók sokak számára homályosak. “Bármikor, bármennyi fizetés nélküli szabadságot kivehetek?“ “Végül is ilyenkor nem kerülök pénzbe a főnökömnek.” “Mi van, ha már nincs több szabim, de a gyermekem megbetegszik? Nem maradhatok otthon ilyenkor?” Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolok lentebb, tömören, közérthetően.

pexels-photo.jpg

Mikor és mennyi fizetés nélküli szabadságot lehet kivenni? 

Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni a választ, akkor azt mondanám: bármennyit. Az igényelhető fizetés nélküli szabadság (később az egyszerűség kedvéért: FNSZ) éves mértékére vonatkozóan ugyanis nincsen számszerű korlátozás a törvényben. Mielőtt azonban a kedves Olvasó rohanna megírni egy 2 hetes fizetés nélküli szabadság igénylést és lefoglalni a tengerparti apartmant őszre is, hadd tisztázzam a részleteket.

  • A fizetés nélküli szabadság kivételének alapvetően két módja van. Az egyik esetben a munkavállaló egyoldalúan kiveheti a fizetés nélküli szabadnapokat a munkaadó beleegyezése nélkül. Ezek konkrét esetekhez, életszituációkhoz kötöttek, melyekről később írok.
  • A másik esetben kérelmezni kell a fizetés nélküli szabadnapokat. Ha valaki a lent felsorolt indokokon kívüli okból kérelmez fizetés nélküli szabadságot, annak számolnia kell vele, hogy az ilyen típusú kérelmekről a főnök az ún. mérlegelési jogkörben dönthet. Ha tehát nem a lent felsorolt esetek valamelyike, hanem pl. őszi pihenés, külföldi út, koncertturné a hobbyzenekarral, nagymama lakásának felújítása az indok, akkor a főnök törvény szerint eldöntheti, hogy engedélyezi –e, vagy sem.

 A fizetés nélküli szabadság igényt 15 nappal korábban jelezni kell a munkáltató felé mindkét esetben.

 

Ekkor vehet ki fizetés nélküli szabadságot egyoldalúan

Vannak azonban minősített esetek, élethelyzetek, amikor a munkavállaló egyoldalúan, a munkáltató engedélye nélkül igényelheti a fizetés nélküli szabadságot. Ezek a következők:

  1. Gyermek ápolása céljából a gyermek harmadik életéve betöltéséig (ez jellemzően a GYES időszaka alatt érvényes), valamint a gyermek tizedik évének betöltéséig, abban az esetben, ha a munkavállaló ebben az időtartamban jogosult a gyermekgondozást segítő ellátás folyósítására.
  2. Hozzátartozó tartós betegség miatti gondozása céljából, az ápolás időtartama alatt, max. 2 évig. Ez esetben az ápolás indokoltságát orvosi igazolással kell alátámasztani.
  3. A tényleges önkéntes-tartalékos katonai szolgálat-teljesítés időtartamára

 

Erre számítson, ha mégis kivesz FNSZ-t egy őszi pihenés miatt

Előfordulhat olyan, hogy valakinek tényleg olyan családi, vagy más jellegű programja, külföldi útja stb. adódik, ami miatt indokolt a fizetés nélküli szabadnapok igénylése. Ez esetben viszont számolnunk kell vele, hogy a törvény értelmében a FNSZ ideje alatt szünetel a társadalombiztosításunk. Magyarán 

 

     ebben az időszakban nekünk kell fizetni a TB-t magunk után.

 

Ezt mindenképp érdemes tudni. Persze a fenti, minősített esetekben a FNSZ ideje alatt nem szünetel a társadalombiztosítás.

 

+ Ügyvédi tipp

Ha már nincs több fizetett szabadságunk, de egy családi program, vagy út miatt mindenképp szükségünk van fizetés nélküli szabadságra, először alaposan gondoljuk végig a következményeket. Biztos megéri nekünk egy 2-3 hetes szabadság, ha ez idő alatt szünetel a társadalombiztosításunk? Biztos “jó pont” a munkaadónknál, ha a fizetett szabadságok elhasználása után újabb, hosszú szabadságigény elbírálására kérjük? Ha mind a két kérdésre határozott igen a válaszunk, már írhatjuk is a kérelmet - 15 nappal előre – és foglalhatjuk a házikót, reménykedve a pozitív elbírálásban.

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja.)

komment
süti beállítások módosítása