Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

2 hete maradt, hogy megóvja cégét egy csúnya bírságtól! Így tegye!

2017. március 02. 16:17 - dr. Kovács Norbert

Lassan elérkezik a magyarországi cégek kötelező tőkeemelésének határideje, amit tavaly ugyan egy évvel meghosszabbítottak, viszont jelenleg még mindig több tízezer azon cégek száma, akik még a létfontosságú intézkedés előtt állnak. A korábban 500 000 Ft-ban meghatározott minimális törzstőke összegét 2017. március 15-ig 3 millió Ft-ra kell emelnie a Kft-knek. Aki ezt a jelentős mértékű emelést nem végzi el, az drasztikus pénzbüntetésekkel nézhet szembe.

 pexels-photo-90333.jpeg

 A társasági törvény 2013-as módosítása értelmében minden, 2014. március 15. előtt bejegyzett, vagy bejegyzés alatt álló kft-nek - melynek jegyzett tőkéje nem éri el a 3 millió Ft-ot - emelnie kell a törzstőkéje mértékét. A törzstőke megemelésének legalapvetőbb módja az, ha a tulajdonos(ok)/cégvezető a különbözetet befizeti a cég banki folyószámlájára, vagy jóváírja a szabad eredménytartalékból, majd változásbejegyzési eljárást kezdeményez a cégbíróságnál. Aki ezt határidőig nem teljesíti, az könnyen százezertől tízmillió Ft-ig terjedő bírságra számíthat.

Talán egyesek e sorokat olvasva kisebb pánikba esnek, mert fogalmuk sincs, hogy mégis miből, mit, hogyan.

 Az ő kedvükért lentebb javasolok néhány jogilag járható alternatív utat a helyzet megoldására. 

 

    1. Apport 

 

A tőkeemelés történhet úgy is, hogy a cég egyik tagja nem pénzbeli, hanem más vagyoni (pl. tárgyi) értékkel járul hozzá a társas vállalkozáshoz. Ezt hívja a könyvelői szakma apportnak. Ez tulajdonképpen bármilyen dolog, vagy vagyoni értékű jog lehet. 

Magyarul: apport lehet akár gépjármű, teherautó, laptop, technikai eszközök, ingatlan tulajdonrésze, know how stb.

A tulajdonosok meghatározhatják, hogy az apport a tőke hány százalékát tegye ki. Sokan nem tudják, de akár arra is van lehetőség, hogy a tőke egészét apport tegye ki. Úgy gondolom, ez életképes megoldás lehet többeknek.

 

     2. Cég átalakítása

 

Egy másik megoldás, hogy a céget átalakítjuk korlátolt felelősségű társaságból betéti társasággá, vagy más olyan gazdasági társasággá, amelynél nincs előírva minimum a jegyzett tőke összegére vonatkozóan. Mivel a cég átalakítása során könyvelőnek/könyvvizsgálónak is feladata van és az ügyvédi segítség is enyhén szólva “elkél”, ez relatíve hosszú procedúra.

 

    3. Cég megszüntetése 

 

A kötelező törzstőke emelés jellemzően leginkább azoknak a cégvezetőknek okozza most a fejfájást, akikhez alvó, piaci tevékenységet évek óta nem folytató társaságok tartoznak. Számos olyan céggel találkoztam, ahol az alapító(k)  számításai valamilyen okból nem a terv szerint alakultak és a cég vagy becsődölt, vagy nem folytat valós piaci tevékenységet. Többen már adóbevallást sem adnak le gondolván, úgyis mindegy. Egy ilyen állapotban levő cég számára a kötelező tőkeemelés valóságos tragédia.

Kevés nyomasztóbb dolog van, mint pénzt pumpálni egy bedőlt cégbe.

Az is egy út tehát a helyzet megoldására, hogy az alvó céget megszüntetjük. A megszüntetési eljárás során felmerülő intéznivalók és költségek még mindig jelentősen elviselhetőbbek, mint a tőkeemelés határidejéből való kicsúszás okozta iszonyatos bírságok. Ha egy cég már nem működik, nem érdemes súlyosbítani a helyzetet azzal, hogy fenntartjuk egy ilyennek a kockázatát. A megszüntetésről hamarosan írni fogok… 

 

    + Ügyvédi tipp

 

Ha Ön esetleg egy olyan cég tulajdonosa, amely már huzamosabb idő óta nem termel, javaslom inkább a megszüntetési eljárás elindítását. Még mindig jobb tanulni a hibából, ha valami nem jött be, mint sok éven át inni a levét egy nem jól sikerült üzleti próbálkozásnak. Megszorult helyzetben levő cégek vezetőit gyakorta ingyen könyvelési, vagy jogi szolgáltatások ajánlataival bombázzák kétes hírű és leinformálhatatlan cégek. Fontos, hogy olyan cég szolgáltatásának sose dőljön be, ami túl sokat ígér ahhoz, hogy igaz legyen. Mivel cégek jogi képviseletét cégbejegyzési ügyekben amúgy is ügyvéd, vagy közjegyző láthatja el, ezért javaslom, hogy ha segítségre van szüksége a fenti lépések bármelyikéhez, inkább forduljon ügyvédhez! 

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja).    

komment
süti beállítások módosítása