Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Ingatlant, telket, kocsit ajándékozna? Íme a legfontosabb jogi tudnivalók!

2017. február 16. 18:53 - dr. Kovács Norbert

Bár tény, hogy idén Valentin-napkor sem a földhivatalban taposták agyon egymást az ajándékkeresők és jó eséllyel az átlagos, hazai születésnapok esetén sem az ingatlan a legnagyobb slágerajándék, a Magyarországon található több millió ingatlan tulajdonosai között mégis számos olyan lehet, aki lakás, ház, telek elajándékozásán gondolkozik. Cikkünk nekik segít.

gift-jeans-fashion-pack-157879.jpeg

 

Ajándékozás vs. “Írjunk egy 100 Ft-os adásvételit”

 

A két leggyakoribb út arra, hogy egy ingatlan vagy bármilyen ingó tulajdonjogát jogilag korrektül átruházzuk, a következő.

Az egyik az adásvétel. Pénzmozgással jár, adó- és illetékvonzata van stb. - nem kell ragoznom. Az adásvétellel járó fizetési kötelezettségek kijátszásával egyesek úgy kísérleteznek, hogy egy jelképes összegről írnak szerződést gondolván: “Aláírjuk, hogy megvetted 100 Ft –ért a lakást aztán csoki”. Ezzel az egyik alapvető probléma, hogy az adóhivatal naivitására épít. Az irreálisan alacsony ármegállapítással való trükközés az adó/illeték elkerülés egy formája, hiszen a napnál is világosabb, hogy egy 100 Ft-os ár még egy csigaház esetében sem feltétlenül reális. Semmiképp sem javaslom.

A másik út a tulajdonjog átruházására az ajándékozás. Ilyenkor ajándékozási szerződést kell kötni az ingatlanra vonatkozóan, ügyvéd közreműködésével. Az ajándékozás bármilyen ismerős, barát, testvér (nem egyenes ági rokon) esetében illetékköteles. Lakóingatlanok esetében ez az ingatlan értékének 9%-át, egyéb esetben a vagyontárgy értékének 18%-át jelenti (gépjármű, pótkocsi esetében speciális szabályok érvényesülnek). Az ajándékozási ügylet bejelentésének határideje 30 nap az adóhivatal felé.   

 

ÍGY illetékmentes az ajándékozás!

 

Akkor az is illetékköteles, ha a saját gyerekemnek ajándékozom a lakásomat?! – kérdezhetik többen. A jó hír az, hogy  

az egyenes ági rokonok számára történő ajándékozás illetékmentes!

Ha tehát szülő gyermeknek, nagyszülő unokának, vagy fordított irányban: unoka/gyermek szülőnek, vagy nagyszülőnek ajándékozna, a megajándékozott fél mentesül az illeték megfizetésének kötelezettsége alól. Az ajándékozáshoz ez esetben is ajándékozási szerződés aláírására van szükség, melyhez ügyvédi ellenjegyzés is kell. Talán sokaknak ez is örömhír lesz: 2014 januárja óta a kör tovább bővült: azóta a házastársak is illetékmentesen lephetik meg egymást ingatlannal, autóval, nagyobb pénzösszeggel, vagy értékes ingóval.

 

Mi van, ha meggondolom magam? 

 

Gyakran előfordul, hogy a szülő az élete munkáját, verejtékét megtestesítő lakást odaajándékozza elsőéves egyetemista gyermekének, hogy tanulmányainak feltételeit így biztosítsa. A fiatalember a második évben úgy érzi, hogy mégsem fejezné be az egyetemet, viszont annál több party-t rendezne a lakásban. Majd egy nap úgy dönt, hogy az 1 hónapos, ibizai kiruccanáshoz szükséges gyors likviditás érdekében elkótyavetyéli a szülőktől kapott értékes ingatlant. Ilyen előfordulhat. 

Törvény szerint az ajándék visszakövetelhető, viszont a visszakövetelőnek ebben az esetben pontosan bizonyítania kell, hogy a megajándékozottal való viszonyában lényeges és komoly változások álltak be / a feltevés, melyre való figyelemmel a szerződő felek a szerződést megkötötték és mely nélkül az ajándékozásra nem került volna sor, utóbb véglegesen meghiúsult / a megajándékozott súlyos jogsértést követett el vele szemben stb.

Akárhogy is, ha visszakövetelésig jut el egy ajándékozási ügylet az irtó kínos. Inkább ne. Lentebb javaslok valamit helyette.

 

+ Ügyvédi tipp 

 

Mit tehet ha ingatlant ajándékozna gyermekének, de úgy érzi, még betöretlen musztáng aki magában hordozhatja a fent leírt kockázatot?

Odaajándékozhatja a lakást úgy, hogy magánál tartja a haszonélvezeti jogot.

Az ajándékozási szerződésben ez rögzíthető, a fiatalember számára ez semmilyen hátránnyal nem jár, hiszen jogi értelemben tényleg ő lesz a tulajdonos, viszont Önnek mint haszonélvezőnek elegendő kontrollja marad a lakás fölött. Gyermeke így, egy meggondolatlan pillanatban pl. nem adhatja el azt az Ön beleegyezése, aláírása nélkül. Amikor aztán elérkezettnek látja az időt, a haszonélvezeti jogot is átadhatja. Addig is: ez nem bizalmatlanság, hanem közös élet- és értékvédelem.

 

Ha ingatlant, vagy nagyobb értékű ingót ajándékozna és jogi tanácsadásra van szüksége, vegye fel velem a kapcsolatot!

 

(Jelen írás tájékoztató jellegű, nem kimerítő. Jogi tanácsadásnak nem minősül, azt nem is pótolhatja).

komment
süti beállítások módosítása