Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Közeleg a határidő: Kkt-k és Bt-k kötelező cégmódosítása; ne hagyja az utolsó pillanatra!

2015. február 03. 14:07 - dr. Kovács Norbert

A Ptk-t hatályba léptető törvény meghatározza azokat a végső határidőket, ameddig a gazdasági társaságok és a szövetkezetek létesítő okiratait (társasági szerződéseit) meg kell feleltetni az új törvény előírásainak; az első határidő 2015. március 15., mely egyelőre csak a közkereseti társaságokra, a betéti társaságokra és a szövetkezetekre vonatkozik.



Felhívjuk mindenekelőtt a figyelmet arra, miszerint a fenti határidőt figyelembe véve legkésőbb 2015. április 14-ig kell a változásbejegyzési kérelmeket előterjeszteni az illetékes Cégbíróságoknál.


Nincs szükség azonban a szerződés módosítására – ha ez más változások miatt nem lenne szükséges – csak azért, mert az:
- általános utalást tartalmaz a Gt-re, tehát a korábbi társasági törvényre, vagy
- a vezető tisztségviselőt nem ügyvezetőnek, hanem üzletvezetőnek, vagy képviselőnek nevezi

.
Javasoljuk, hogy a közkereseti és betéti társaságok – amennyiben ez szükséges – a végső határidőt, tehát 2015. március 15-ét megelőzően nyújtsák be változás-bejegyzési kérelmüket, ne várjanak az utolsó pillanatig.

 

Szövetkezetek:


A szövetkezetek alapszabályát – bármely egyéb alapszabály módosítás alkalmával – nem csak a Ptk-nak, hanem az egyes szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvénynek is meg kell feleltetni (iskolaszövetkezet, szociális és foglalkoztatási szövetkezet, agrárszövetkezet).


A Ptké. 18. §-a szerint - a lakásszövetkezetek kivételével – legkésőbb 2015. június 15-ig valamennyi szövetkezetnek el kell fogadnia a Ptk-nak megfelelő alapszabályát és az erre vonatkozó változás-bejegyzési kérelmet 30 nap alattlegkésőbb 2015. július 15-ig elő kell terjeszteni.


Nincs szükség azonban az alapszabály módosítására – ha ez más változások miatt nem lenne szükséges – pusztán azért, mert az
- általános utalást tartalmaz a 2006. évi X. törvényre, tehát szövetkezeti törvényre, vagy
- a vezető tisztségviselőt nem ügyvezető elnöknek, hanem üzletvezetőnek, a vagyoni hozzájárulást pedig részjegynek nevezi.


Az alapszabály módosítását tehát a mérleg elfogadásával egyidejűleg célszerű napirendre tűzni.

 

Dr. Kovács Norbert ügyvéd
Dr. Sándor Ügyvédi Iroda
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által kiadott közlemény alapján
komment
süti beállítások módosítása