Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Követelésbehajtás hatékonyabban: pereskedés helyett felszámolás - Világgazdaságban megjelent cikk

2014. február 27. 14:31 - dr. Kovács Norbert

"Hosszú évek óta biztosított a jogi lehetőség követeléseink felszámolási eljárás keretében történő behajtására; tapasztalataink szerint azonban a cégvezetők még mindig nincsenek teljes körűen tisztában azzal, hogy pontosan mikor, milyen esetekben lehet, vagy célszerű ezzel a lehetőséggel élni – hívja fel a figyelmet dr. Kovács Norbert, a Dr. Sándor Ügyvédi Iroda ügyvéde.



Kintlévőségek behajtása vonatkozásában az átlag cégvezetőnek a polgári peres eljárás, mint jogi út jut eszébe első sorban, pedig – amennyiben a megindíthatóság feltételei fennállnak – a felszámolási kérelem benyújtásával a perhez képest jóval gyorsabban, s biztosabban pénzéhez juthat az adott vállalkozás.

A felszámolási eljárás a fizetésképtelen gazdálkodó szervezetek jogutód nélküli megszüntetésére irányuló eljárás, így kijelenthető, hogy az adós egy ilyen eljárásban a „létét” kockáztatja.

Ha az adós számlánkat befogadta, s azt nem vitatta, a felszámolás megindítása előtt a törvénynek megfelelő tartalmú fizetési felszólítást kell kiküldeni az adós részére. Amennyiben erre sem kerül sor a teljesítésre, úgy a felszámolás iránti kérelem beadható az adós székhelye szerinti törvényszékre.

A felszámolási eljárásban az adós „menekülési lehetőségei” jól körülhatároltak, ily módon jóval korlátozottabbak eljárás elhúzására irányuló lehetőségei."



A cikk itt érhető el eredeti megjelenésének helyén:
http://www.vg.hu/kozelet/jog/kovetelesbehajtas-hatekonyabban-pereskedes-helyett-felszamolas-422279

komment
süti beállítások módosítása