Dr. Kovács Norbert blogja

ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, energetikai szakjogász

Tudta Ön, hogy a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 2012. március 01. napjával módosult? És, hogy miért fontos ez az Önök társasága szempontjából? Milyen kötelezettséget ró ez az Önök társaságára?

2013. január 14. 16:21 - dr. Kovács Norbert

Cégének székhelyét, telephelyét, fióktelepét a következő cégmódosítással egyidejűleg igazolnia kell, akkor is, ha az nem változik.

Akik korábban nem adták meg a vezető tisztségviselő(k), tagok adóazonosító jelét, születési idejét, helyét ugyancsak kötelezve vannak ezek benyújtására.

Azon cégvezetőknek, tagoknak, akiknek lakóhelye, illetve cég tagoknak, akiknek székhelye külföldön van, kötelező bejelenteni 2013. február 1-ig kézbesítési megbízottat. Ennek tényét be kell ugyancsak jegyeztetni a cégjegyzékbe, fel kell venni a társasági szerződésbe. 

Fenti előírásoknak minden társaság köteles eleget tenni 2013. február 01. napjáig.

 

Milyen következményei vannak annak, ha a társaság módosítási kötelezettségének nem tesz eleget?

A határidő lejárta után a Cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárás keretében fogják ellenőrizni, majd kötelezni a társaságokat a módosítások átvezetésére, mely eljárás keretében lehetősége nyílik a cégbíróságnak bírságolásra is.

Fenti adatszolgáltatási kötelezettségnek a társaságok, amennyiben a társaságban más változásra nem kerül sor, úgy illeték- és közzétételi díj mentesen tehetnek eleget.

További kérdés esetén állok szíves rendelkezésre!

komment
süti beállítások módosítása